Srijeda, 8. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Turistička cesta Neretva – dolina života i promocija toga kraja

11.12.2014.


Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić pozdravio je uzvanike na sinoćnjoj promociji tradicijskih proizvoda naše županije, održanoj u hotelu Merlot u Opuzenu. Ovim je priveden kraju projekt 'Identifikacija i komercijalizacija tradicijskih proizvoda na području županije', kojeg su provodili Regionalna razvojna agencija DUNEA i DNŽ, u suradnji s Ministarstvom turizma RH.

 

 

 

Kroz projekt koji je trajao tri godine, postupkom gospodarskog vrednovanja, izdvojeno je šest proizvoda - pršut, sir, mantala, suhe smokve, bruštulani mjenduli i arancini, i za svaki od njh izabran je po jedan proizvođač s područja cijele županije. Na sinoćnoj promociji o svojim proizvodima te postupku prerade i proizvodnje govorili su Robert Bebić iz jedine tržne pršutane u županiji Kulina Nova Sela, čiji se Dubrovački pršut suši od 15 do 18 mjeseci, Miho Kukuljica, koji u Konavlima proizvodi Dubrovački sir od kravljeg mlijeka, Tomo Ostojić iz OPG Ostojić koji se bavi proizvodnjom suhih smokava i drugih proizvoda od smokava te Jany Hanasal iz udruge Deša, koja je govorila o postupku pripreme arancina i bruštulanih mjendula.

 

 

 

Sam projekt, kojemu je bio cilj otkriti tržišno perspektivne, tradicijske proizvode na području županije te potaknuti i ubrzati njihovu komercijalizaciju, predstavio je prof. dr. Damir Kovačić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Prvo su definirane tradicijske tehnologije proizvodnje, postupak legalizacije proizvodnje te je kreirana i izrađena ambalaža, kao i oznaka ''Kvaliteta Dubrovnik-neretva rural'' koji će se putem Pravilnika dodjeljivati zainteresiranim proizvođačima. Kao tehnička pomoć potencijalnim i sadašnjim proizvođačima izrađen je i Priručnik s opisom tehnologije proizvodnje i ostalim korisnim uputama. Ujedno su održane i praktične radionice za zainteresirane potencijalne proizvođače u Konavlima, na Korčuli, Pelješcu i Neretvi.

 

 

 

Inače, nakon što je u ožujku ove godine proglašena prva tematska turistička cesta u našoj županiji, Pelješac – vinsko carstvo, Dubrovačko-neretvanska županija i DUNEA radili su u proteklom razdoblju na uspostavi druge ceste, u Neretvi, te je nakon obilaska terena i utvrđivanja potencijalnih članova jučer u Opuzenu održan i prvi radni sastanak svih članova Ceste Neretva. 

Odlučeno je da će ona nositi ime ''Neretva – dolina života''. Kreiran je i zaštitni znak, koji je izvedenica jedinstvenog znaka ruralnog područja DNŽ, uz simbol neretvanske lađe. 

Cesta Neretva imat će 61 člana, i to 7 članova u kategoriji ruralni smještaj, izleti 11, ambijentalni restorani 5, restorani s tradicijskim jelima 9, vinarije 4, jedna kušaonice smokava , 4 ponude suvenira, 10 baštine, 6 tradicijskih manifestacija i 4 ostale ponude (biciklističke, pješačke staze...) . 

Izabrano je i 11 članova upravljačkog tijela, od čega je 5 predstavnika JLS – gradonačelnici i načelnici: Slivna Smiljan Mustapić, Kule Norinske Nikola Krstičević, Opuzena Ivo Mihaljević , Metkovića Božo Petrov  i Ploča Krešimir Vejić te 6 predstavnika članova: ispred manifestacija Marko Marušić, baštine Ivana Baće, vinarija Mihovil Štimac, ruralnih restorana Jure Taslak, izleta Pavo Jerković i ruralnog smještaja Snježana Đelmić. 

Pravna osoba koje će zastupati stazu u prvoj godini je Turistička zajednica Metković, odnosno direktorica Magdalena Medar Ujdur, a zamjenici će biti TZ Slivno - Dragana Čović  i Grad Ploče - Izvor Škubonja.
Od narednih aktivnosti slijedi dorada logotipa, označavanje Ceste info tablama i  smeđom signalizacijom, izrada web stranice i info brošura, a očekuje se da će nova tematska turistička cesta u županiji biti proglašena u ožujku iduće godine. Na sinoćnjem sastanku članove je pozdravio i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić ističući kako i na ovaj način Županija nastoji pomoći razvoju ruralnih područja, osobito ruralnog turizma koji u Neretvi ima veliki potencijal.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja