Nedjelja, 9. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Prvi susret Talijana naseljenih u Gradu i Županiji

23.12.2014.


Prvi susret Talijana naseljenih u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji održao se  u restoranu San Francesco  na Prijekome  na inicijativu organizacijskog odbora na čelu s  Paolom Menneom.   

Skup je organiziran s namjerom da se Talijani, kako oni koji su tu autohtona manjina više od jednog stoljeća tako i novo doseljeni  poduzetnici  i ostali iz Italije te njihove obitelji , bolje upoznaju te ožive sjećanja na  zajedničke korijene i tradiciju. Na području Grada Dubrovnika živi i radi 80 – ak pripadnika talijanske manjine dok ih u DNŽ ima 140. Radi se o popisu koji je evidentiralo talijansko veleposlanstvo i koji će poslužiti i za buduća okupljanja od kojih organizatori očekuju da će biti brojniji i učestaliji. 

Okupljene je pozdravio i počasni konzul Talijanske Republike u Dubrovniku Frano Bongi, koji im je prenio pozdrave  talijanskog veleposlanstva i čestitke za nastupajuće blagdane. Zaželio je  da se  ovakva druženja nastave ,a sve u duhu odličnih i prijateljskih odnosa između Hrvatske i Italije. 

-Sretan sam što je nakon dužeg vremena inicijativa gospara Paola Mennee naišla na plodno tlo. Ovo prvo službeno okupljanje Talijana nastanjenih u Gradu i Županiji je , nadam se , tek početak budućih druženja kojima će se pridružiti i ostali sunarodnjaci i  oni koji vole i poštuju talijansku kulturu i tradiciju. Sve to ima za cilj produbljivanje odličnih i prijateljskih odnosa među našim narodima i državama- kazao je  talijanski konzul u Dubrovniku  Frano Bongi.   

Paolo Mennea, dubrovački poduzetnik talijanskih korijena i glavni inicijator ovog okupljanja kazo je da se ideja o organizaciji okuplanja dogodila prije mjesec dana. 

-Predstoji nam jedno razdoblje utvrđivanja i uspostavljanje kontakata sa svim pripadnicima koji žive na našem području Županije, stvaranje evidencije sa ažuriranim osobnim podacima uz utvrđenje afiniteta pojedinaca za rad u pojedinim područjima kako na razvoju međusobnih kontakata i povezivanja pojedinaca,  tako i na uspostavljanju odnosa sa maticom zemljom. Koristim priliku da obavijestim sve pripadnike talijanske manjine da mi se mogu radi iskazivanja interesa te svih ostalih pitanja obratiti na mail: airecroazia@gmail.com ili consulatoitaliano@net.hr . Također, koristim priliku čestitati Božićne i novogodišnje blagdane svim žiteljima Dubrovačko-neretvanske županije, a posebno žiteljima talijanske narodnosti-zaključio je Mennea.
Inače, druženje je završilo pjevanjem tradicionalne talijanske božićne pjesme „Tu scendi dalle stelle“  te zdravicom uz spumante i panetone. Druženje je upriličeno u restoranu u vlasništvu Francesca Francaville koji se potrudio da svojim sunarodnjacima pripremi pravu talijansku večeru.

Najčitanije (7 dana)

Novi slučaj zaraze koronom u Župi dubrovačkoj
U Župi korištena lažna novčanica od 1000 kuna
U DNŽ 41 posto noćenja i 50 posto turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja