Subota, 8. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Biskup Uzinić: Bog ne traži neke pretpostavke da bi se utjelovio, došao je spasiti grešnike, a ne pravednike

26.12.2014.


Dnevnu božićnu misu dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predslavio je u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u četvrtak, 25. prosinca, u suslavlju s generalnim vikarom mons. dr. Petrom Palićem, katedralnim župnikom dr. don Stankom Lasićem i katedralnim kapelanom don Marinom Lučićem te vjernicima iz katedralne župe, ali i iz drugih župa koji su željeli s biskupom proslaviti euharistijsko slavlje na Božić. Liturgijsko pjevanje s brojim božićnim pjesmama predvodili su katedralni zborovi pod vodstvom Margit Cetinić.

 

 

 

 

U prvom dijelu propovijedi je biskup Uzinić govorio o otajstvu Božjeg dolaska među ljude objašnjavajući jednu od temeljnih istina vjere - da Bog u Isusu iz Nazareta ostaje Bog iako uzima sebi i ono ljudsko. " U Božiću slavimo onog koji je došao među nas, koji nije jedan od nas, ali je želio postati jedan od nas. To je naš Bog," kazao je biskup.

 

 

 

To da nam je Bog progovorio u Sinu i nastanio se među nama, bitni je sadržaj božićne poruke, to je radosna vijest, Evanđelje, zbog koje mi kršćani čitav svoj život trebamo zračiti radost. To je govor o Bogu koji se utjelovio u sve naše situacije, u sve naše događaje, one lijepe i one koji se ne čine lijepima, a sve zato jer nas ljubi i želi naše spasenje.

 

 

 

Biskup je istaknuo kako se Bog želi utjeloviti u situaciju svakog od nas, s našim radostima i žalostima, s onim dobrim i lošim u nama, s onim što nas ispunja zadovoljstvom, ali i onim što nas ne čini zadovoljnim. Bog ne traži neke pretpostavke da bi se utjelovio, došao je spasiti grešnike, a ne pravednike.

 

 

 

Marginalizacija u društvu nije razlog da se Bog ne bi utjelovio i u takve situacije čovjeka, dodao je. Ali to utjelovljenje se ne događa da bi ta stvarnost ostala ista nego da bi tu situaciju promijenio, učinio je što sličnijom sebi, kakvu je bio zamislio od početka stvaranja. "Svojim utjelovljenjem Bog ne želi svijet ostaviti onakvim kakvim ga je zatekao nego ga želi učiniti svojim svijetom. To je poruka Božića." No, to od nas zahtjeva određeni pomak.

 

 

 

Tumačeći dalje evanđelje biskup je kazao kako Bog dolazi, on se daje, on može napraviti promjenu, ali to što se promjena ne događa, to što čovjek i čovječanstvo ostaju isti objašnjeno je u rečenici "K svojima dođe i njegovi ga ne primiše." Potaknuo je kršćane da 'prime' Isusa jer tako Bog može doći u sve naše situacije i postati Bog s nama.

 

 

 

Govoreći kako Bog u Božiću želi doći u sve situacije, biskup je spomenuo kako Bog želi doći onim obiteljima i pojedincima koji su zbog smrti bližnjeg izgubili mir i žive u žalosti, onima koji zbog poplava žive u kontejnerima, onima koji si ne mogu priuštiti najnužnije za ovaj Božić, onima koji se osjećaju napušteni, zaboravljeni; onome koji nema posla, onome kojem prijeti bankrot, onome koji traži hranu i skuplja boce po kontejnerima. On dolazi u situacije naše bolesti i u sve naše situacije. Utjelovljuje se u sve te situacije i želi nam biti blizu, ali i omogućiti nam da se iz tih situacija izdignemo, poručio je biskup Uzinić.

 

 

 

Spomenuo je i tešku situaciju progonjenih kršćana na Bliskom Istoku, koju je i papa Franjo ovih dana apostrofirao, te pročitao poruku progonjene pakistanske kršćanke koja ne može biti sa svojom obitelji već pet godina na Božić jer je u zatvoru, osuđena na smrt zbog svoje vjernosti Kristu: „Nadam se da će dan Kristovog rođenja donijeti radost i slobodu u moj život, da će donijeti mir na svijetu i osobito u Pakistanu. Božić nije imati novu odjeću ili slaviti s plesom neko slavlje. Znači dijeliti vlastitu ljubav s onima koji su u potrebi. Danas trpim jer sam posljednjih pet godina provela Božić u zatvoru daleko od svoje obitelji. Molim i nadam se da kršćani provode Božić u jedinstvu s svojim bližnjima: Neka Bog drži ujedinjene vaše obitelji. To je najljepši dar koji možete imati.“

 

 

 

Katedralni župnik u ime vjerničke zajednice čestitao je biskupu Božić nadovezujući se na njegovu uvodnu misao kako je katedrala srce biskupije i majka svih crkava u njoj, te posvjedočio kako je u katedrali, od dolaska biskupa Uzinića na čelo biskupije, sve više duhovnih sadržaja na kojima se okupljaju različite skupine vjernika.

 

 

 

Jutarnju misu na Božić dubrovački biskup slavio je u dubrovačkom zatvoru.

 

 

Angelina Tadić

Najčitanije (7 dana)

U DNŽ 41 posto noćenja i 50 posto turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine
U Župi korištena lažna novčanica od 1000 kuna
Župan uputio čestitku povodom 25. obljetnice VRO Oluja


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja