Četvrtak, 1. listopada 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Crna kronika /    Sve vijesti iz rubrike Crna kronika

Zbog jakon nevremena dvije jedrilice havarirane u dubrovačkom akvatoriju

03.01.2015.


Lučka kapetanija Dubrovnik izvjestila je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture o obavljenim akcijama spašavanja plovila i posada na moru dubrovačkog akvatorija u noći sa stare na novu godinu, nakon što su u petak dovršene očevidne radnje na havariranim plovilima.

 

 

 

Djelatnici dubrovačke Kapetanije 31. prosinca 2014. godine u 21.00 sati  zaprimili su poziv u pomoć sa havarirane jedrilice naziva “Elizabeth“ luke upisa Zadar, dužine 14,90 metara sa 11 članova posade slijedom čega su djelatnici Kapetanije odmah isplovili u akciju spašavanja. U trenutku slanja poziva jedrilica se nalazila na poziciji 5 nautičkih milja južno od Grebena, nedaleko Dubrovnika, a dolaskom na poziciju djelatnici Kapetanije utvrdili su da na havariranoj jedrilici nema ozlijeđenih te su oštećeno plovilo uzeli u tegalj do luke Gruž. Očevidom o ovoj pomorskoj nesreći utvrđen je kvar sustava za namotavanje pramčanog jedra koje je zbog olujnih udara vjetra puklo i palo u more.

 

 

 

Netom nakon okončanja prve akcije Lučka kapetanija Dubrovnik zaprimila je u 23.20 sati slijedeću dojavu, odnosno poziv u pomoć sa jedrilice naziva „Cinderella“ luke upisa Zadar, dužine 14,90 metara također sa 11 članova posade koja se u trenutku slanja poziva nalazila na poziciji 2,5 nautičke milje jugozapadno od Grebena, prema otočiću Sv. Andrija kada se dogodio kvar pogonskog stroja. Na havariranoj jedrilici srećom nitko nije ozlijeđen te su nakon obavljenog pregleda djelatnici dubrovačke Kapetanije havariranu jedrilicu doteglili u luku Gruž 1. siječnja 2015. godine u 3.00 sata, kada su ove akcije spašavanja okončane.

 

 

 

Tijekom trajanja ove dvije akcije vremenski uvjeti na moru bili su izrazito nepovoljni uz olujne udare bure, istočnoga vjetra te izrazito valovito more, stoji u priopćenju iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja