Nedjelja, 5. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Završna radionica Projekta upravljanja Neretvom i Trebišnjicom

07.01.2015.


Zamjenica župana Marija Vučković  i v.d. pročelnice Upravnog odjela za zaštitu okoliša Dijana Tomašević Rakić sudjelovale su na završnoj radionici GEF-ovog Projekata upravljanja Neretvom i Trebišnjicom u okviru koje je prezentiran „Okvir za upravljanje na prekograničnom slivu/slivovima Neretve i Trebišnjice“.

 

 

 

Tom su prigodom predstavnice Dubrovačko-neretvanske županije iskazale zadovoljstvo što je u okviru projekta izrađen temelj uspostave monitoringa vodnog režima i razmjene podataka bitnih za upravljanje i očuvanje voda Neretve i Trebišnjice.

 

 

 

Naime, predstavnice Županije još jednom su tražile žurne reakcije hrvatskih vlasti u pogledu nastavka projekta Gornji horizonti koji se provode u Republici Srpskoj kao dijelu Bosne i Hercegovine, a bez usuglašavanja s nadležnim tijelima Republike Hrvatske, s obzirom da se radi o projektu koji ima prekogranične utjecaje.
 

 

 

Stav Dubrovačko-neretvanske županije je da se projekt Gornji horizonti nije smio nastavljati do uspostave monitoringa, te mjera za praćenje i popravljanje stanja voda, odnosno usuglašenih planova upravljanja ovim vodama.

 

 

 

Dodatnu zabrinutost izazvala je i spoznaja da svi planovi upravljanja koji su izrađeni u okviru Projekta upravljanja Neretvom i Trebišnjicom ne nailaze na odobravanje hrvatskih stručnjaka.
 

 

 

Naime, u okviru ovog projekta izrađeni su planovi upravljanja za vode Neretve i Trebišnjice u području RH, u području Federacije BiH i u Republici Srpskoj, a ovaj posljednji plan za područje RS nije dobio suglasnost od strane hrvatskih stručnjaka. Kako su istaknule predstavnice Županije, na taj način, rezultati projekta nisu u cjelosti ostvareni kako je planirano, što je spriječilo ostvarenje djelotvornog zajedničkog plana upravljanja, umjesto kojeg se izradio Okvir za upravljanje Neretvom i Trebišnjicom.

 

 

 

Predstavnice Županije su tražile i ishodile suglasnost svih sudionika radionice u pogledu potrebe korištenja svih pravnih mogućnosti koje Republike Hrvatska ima u svrhu zaštite vodnog gospodarstva na svom području.
 

 

 

Na radionici su predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode potvrdili da će Dubrovačko-neretvanska županija uskoro dobiti odgovor na svoje upite na ovu temu, a u vezi mogućnosti pokretanja istražnih postupaka pred međunarodnim tijelima u svezi poštivanja međunarodnih konvencija i direktivama za zaštitu voda i prekograničnih prostora.

Najčitanije (7 dana)

Mladić iz Župe ima koronu
KAKVOĆA MORA: Srebreno tek zadovoljilo uvjete
KORONA: Nema novih slučajeva, 162 osobe u samoizolaciji


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja