Nedjelja, 21. siječnja 2018.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Zanimljivosti /

Deset zanimljivih činjenica o medu i pčelama

15.01.2015.


U zadnje se vrijeme pojavljuje sve veća zabrinutost zbog izumiranja čitavih kolonija pčela na globalnoj razini. Uzroci tom problemu su brojni: od geoinžinjeringa, do štetnih elektromagnetskih zračenja, te upotrebe pesticida i onečišćenja zraka. Nužno je osvijestiti koliko su pčele važne zbog oprašivanja, proizvodnje meda ali i zbog održavanja sofisticirane ravnoteže u prirodi.

 

 

 

Donosimo 10 fascinantnih podataka o medu i pčelama koje možda niste znali i koji dodatno podsjećaju koliko je važno zaštititi pčele od daljnjeg izumiranja i podržati organsku proizvodnju meda.

 

 

 

Jedino organska proizvodnja meda poštuje i cijeni sofisticirane pčelinje protokole, ne narušava njihovu nježnu prirodnu ravnotežu i ne koristi otrovne i štetne preparate prilikom pčelarenja.


 

1. Med je kombinacija organskih kiselina, enzima, aminokiselina, peludnih zrnaca, eteričnih ulja, flavonoida, vitamina, minerala i drugih vrijednih sastojaka. 

 

2. Šećeri sadržani u medu su fruktoza, glukoza i u najmanjoj mjeri, saharoza. 

 

3. Med sadrži vitamine C, D, E, K, B1, B2, B5, B6, te minerale željezo, magnezij, natrij, kalij, kalcij, fosfor, cink, jod, bakar, krom i selen. 

 

4. Kristalizacija je znak da je med prirodnog podrijetla. Dolazi do izdvajanja kristala glukoze oko kojih se stvaraju kristali meda.

 

5. Kristalizacija meda odvija se brže ukoliko u medu ima više glukoze nego fruktoze ili ako med sadrži više od 20% vode.

 

6. U Tutankhamonovoj grobnici je pronađen jestivi med star više od 3000 godina što dokazuje činjenicu da, dobro zatvoren i skladišten na tamnom mjestu, ima neograničen rok trajanja.

 

7. Nemojte koristiti metalnu žličicu za med jer može doći do reakcije organskih kiselina i metala, pa radije neka bude drvena, porculanska ili plastična. 

 

8. Iznad temperature od 40 °C med gubi ljekovita svojstva, pa pripazite da ga ne koristite u napitcima koji su prevrući. 

 

9. Najviše ljekovitih svojstava meda unijet ćete u organizam ako ga rastopite u toploj tekućini i popijete ili nekoliko minuta držite pod jezikom zbog optimalne apsorpcije ljekovitih tvari.

 

10. Pčele imaju savršenu memoriju za vrijeme i prostor, te razlikuju više od 130 različitih mirisa.

 

Najčitanije (7 dana)

FOTOGALERIJA: Jug Hrvatske predstavljen u Helsinkiju
FOTO: Županijska TZ na turističkom sajmu u Madridu
Na Prevlaci uskoro kreće projekt muzeja Austro-ugarske mornarice i akvarij


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja