Utorak, 19. ožujka 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

„Pelješki most i vino” u Europskom parlamentu

16.01.2015.


U Europskom parlamentu u Bruxellesu, u utorak, 20. siječnja s početkom u 12,30 sati u organizaciji Ureda gđe Dubravke Šuice, voditeljice hrvatske delegacije Europske pučke stranke/EPP u Europskom parlamentu, održat će se prigodno događanje „Pelješki most i vino”. Događanje je to koje će europarlamentarce, njihove goste i medije upozoriti i ukazati na problem fizičke odvojenosti Dubrovnika od ostatka Hrvatske, a samim time i od Europske unije.

 

 

 

Prilika je ovo da se skrene pozornost i na Pelješac i njegove autohtone sorte grožđa i izvrsno vino, a gosti će imati priliku kušati najbolja vina Dubrovačko- neretvanske županije iz 7 vinogorja i to uz prisustvo vinara.  

 

 

 

Nazočnima će se prigodno obratiti gđa Dubravka Šuica kao domaćica i inicijatorica ovog događaja, zatim g. Wim van de Camp, zastupnik u Europskom parlamentu u Odboru za promet i turizam, g. Herald Ruijters, član Europske komisije, DG MOVE te g. Herbert Dorfmann, zastupnik u Europskom parlamentu član Intergrupe za vino.

 

 

 

Nešto više o izgradnji mosta i tehničkim specifikacijama pojasnit će g. Jure Radić, autor projekta izgradnje Pelješkog mosta, a župan Nikola Dobroslavić će reći više o prilikama koje županija dobiva izgradnjom mosta. Za kraj će se publici obratiti g. Aleksandar Noršić, sommelier i licencirani predavač United States Sommelier Association Wine School, te otkriti tajne naših vina prije same vinokušnje.

 

 

 

Izgradnja Pelješkog mosta jedan je od strateških projekata i prioriteta Hrvatske. Ideja o samoj izgradnji mosta inicirana je 90.-ih godina prošlog stoljeća te je oko same ideje postignut i politički konsenzus.

 

 

 

21. srpnja 2014. godine Europskoj komisiji je predan Partnerski ugovor 2014.-2020. koji uključuje projekt izgradnje Pelješkog mosta pod nazivom „Spajanje razdvojenog teritorija Republike Hrvatske”. Kompletna studija o isplativosti Pelješkog mosta se očekuje u drugom kvartalu 2015. godine koju će dostaviti Europska komisija.   

 

 

 

Hrvatska država, 28. članica Europske unije, teritorijalno je razdvojena na dva dijela u Dubrovačko-neretvanskoj županiji sa 17 kilometara dugom granicom Bosne i Hercegovine.

 

 

 

U ratu od 1715. do 1718. Mletačka Republika je proširila posjed u Dalmaciji osvajanjem Imotske krajine i manjih područja u Boki Kotorskoj. U novonastalim okolnostima Dubrovačka je Republika, da ne bi izravno graničila s Mletačkom Republikom, ustupila Osmanlijskom Carstvu izlaz na more kraj poluotoka Kleka (Neum). Taj će politički potez kasnije imati uglavnom negativne posljedice jer je narušen kontinuitet hrvatskoga povijesnog teritorija.

 

Najčitanije (7 dana)

Jak potres s epicentrom u Crnog Gori, uslijedili manji
Krstičević: Dubrovnik će dogodine grcati u smeću, Franković: Prstiće dalje od našeg grada
SLAGANJE LISTA: SDP-ovci strahuju da će im Centar uzeti previše saborskih fotelja


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja