Nedjelja, 13. listopada 2019.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Javni razgovor: Igre trebaju razmišljati o svojoj perspektivi, a ne o prošlosti

20.01.2015.


Javni razgovor o Dubrovačkim ljetnim igrama s ciljem ostvarivanja diskursa između publike te kreatora programa i organizatora s druge strane, a na temu prošlog, sadašnjeg i budućeg značaja Igara, održan je sinoć, 19. siječnja u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad uz sudjelovanje više stručnjaka i brojnih građana.
 

- Dubrovačke ljetne igre nastale su iz jedne metafore i jedne usporedbe. Nastale su u trenutku kad je Fotez u Lovrjencu prepoznao Globe Theatre i rekao – to je pozornica za Hamleta. To je bila usporedba. A Hamlet je metafora za cijeli svijet. Iz jedne takve metafore i usporedbe ja se nadam da ćemo nešto drukčije pokrenuti, a na razgovor su svi pozvani. – riječi su Mani Gotovac s kojima je razgovor otvoren.

 

 

 

Rečeno je mnogo i o zlatnom dobu Igara čega su se nešto stariji sudionici razgovora rado prisjetili, no zaključak je bio da Igre trebaju razmišljati o svojoj perspektivi, a ne svojoj prošlosti.

 

 

 

- Ljetne igre treba više nego ikad prije promatrati u širem društvenom kontekstu koji se drastično promijenio kroz zadnje desetljeće. Prave teme su – kako stvarati publiku za Igre, kako odgajati za kreativnost, a da to nije kultura, uštogljena, klasična, nego nešto što bi trebala biti kreacija. – kazao je dr. sc. Davor Ljubimir, nastavljajući da je ono u čemu on i studenti vide problem zapravo cijeli odgojni pogon koji nije usmjeren ka kreaciji. S druge strane, utjecaj masovne kulture koja ide k jeftinoj zabavi i površnim informacijama, isto tako ide u potpuno suprotnom pravcu, na taj način upozorivši da je problem Igara ipak širi problem s kojim se cijelo društvo suočava.

 

 

 

- Mi trebamo biti umjetnost koja je prihvatljiva, koju prima i dubrovačka publika i gosti grada Dubrovnika i koja bi mogla gostovati po drugim mjestima Hrvatske i Europe. To je put za Dubrovačke ljetne igre. Mi moramo na novi način čitati našu baštinu da bismo oživjeli naše mrtve pisce, da bismo dokazali da još uvijek postoje i da su živi, da su i danas s nama. Po čemu su oni veliki pisci? Po tome što su nam zauvijek ostavili svoja djela. I to je toliko veliko jer su oni proniknuli u pitanje nas, našeg života i mentaliteta, a to sve vrijedi i danas, i upravo preko toga bismo trebali dobili novu publiku, mlade ljude koji će se upravo u tome naći. – zaključila je Mani Gotovac navodeći da se od razgovora neće odustati, odnosno da će se ovakvi razgovori nastaviti, prvo krajem siječnja u Zagrebu, a zatim ponovno u Dubrovniku prije, ali i tijekom trajanja Igara.

 

 

U razgovoru su uz građane i učenike sudjelovali intendant Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk, njegova pomoćnica za dramski program Mani Gotovac koja je razgovor i moderirala, ravnatelji dubrovačkih ustanova u kulturi, dekan Akademije za dramsku umjetnost Sveučilišta u Zagrebu Borna Baletić, diplomirana pijanistica Marija Grazio, skladatelj Đelo Jusić, dr. sc. Davor Ljubimir, prof. filozofije Ante Nodilo, kazališni kritičar Jovica Popović te dr. sc. Nenad Vekarić.

Najčitanije (7 dana)

I sutra nema nastave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji
Predstavnik Dubrovačko-neretvanske županije Mato Begović na svečanom otvorenju IPA Svjetskog kongresa
OPĆINA ŽUPA: Predložite programe za različite javne potrebe


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja