Subota, 15. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Javni razgovor: Igre trebaju razmišljati o svojoj perspektivi, a ne o prošlosti

20.01.2015.


Javni razgovor o Dubrovačkim ljetnim igrama s ciljem ostvarivanja diskursa između publike te kreatora programa i organizatora s druge strane, a na temu prošlog, sadašnjeg i budućeg značaja Igara, održan je sinoć, 19. siječnja u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad uz sudjelovanje više stručnjaka i brojnih građana.
 

- Dubrovačke ljetne igre nastale su iz jedne metafore i jedne usporedbe. Nastale su u trenutku kad je Fotez u Lovrjencu prepoznao Globe Theatre i rekao – to je pozornica za Hamleta. To je bila usporedba. A Hamlet je metafora za cijeli svijet. Iz jedne takve metafore i usporedbe ja se nadam da ćemo nešto drukčije pokrenuti, a na razgovor su svi pozvani. – riječi su Mani Gotovac s kojima je razgovor otvoren.

 

 

 

Rečeno je mnogo i o zlatnom dobu Igara čega su se nešto stariji sudionici razgovora rado prisjetili, no zaključak je bio da Igre trebaju razmišljati o svojoj perspektivi, a ne svojoj prošlosti.

 

 

 

- Ljetne igre treba više nego ikad prije promatrati u širem društvenom kontekstu koji se drastično promijenio kroz zadnje desetljeće. Prave teme su – kako stvarati publiku za Igre, kako odgajati za kreativnost, a da to nije kultura, uštogljena, klasična, nego nešto što bi trebala biti kreacija. – kazao je dr. sc. Davor Ljubimir, nastavljajući da je ono u čemu on i studenti vide problem zapravo cijeli odgojni pogon koji nije usmjeren ka kreaciji. S druge strane, utjecaj masovne kulture koja ide k jeftinoj zabavi i površnim informacijama, isto tako ide u potpuno suprotnom pravcu, na taj način upozorivši da je problem Igara ipak širi problem s kojim se cijelo društvo suočava.

 

 

 

- Mi trebamo biti umjetnost koja je prihvatljiva, koju prima i dubrovačka publika i gosti grada Dubrovnika i koja bi mogla gostovati po drugim mjestima Hrvatske i Europe. To je put za Dubrovačke ljetne igre. Mi moramo na novi način čitati našu baštinu da bismo oživjeli naše mrtve pisce, da bismo dokazali da još uvijek postoje i da su živi, da su i danas s nama. Po čemu su oni veliki pisci? Po tome što su nam zauvijek ostavili svoja djela. I to je toliko veliko jer su oni proniknuli u pitanje nas, našeg života i mentaliteta, a to sve vrijedi i danas, i upravo preko toga bismo trebali dobili novu publiku, mlade ljude koji će se upravo u tome naći. – zaključila je Mani Gotovac navodeći da se od razgovora neće odustati, odnosno da će se ovakvi razgovori nastaviti, prvo krajem siječnja u Zagrebu, a zatim ponovno u Dubrovniku prije, ali i tijekom trajanja Igara.

 

 

U razgovoru su uz građane i učenike sudjelovali intendant Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk, njegova pomoćnica za dramski program Mani Gotovac koja je razgovor i moderirala, ravnatelji dubrovačkih ustanova u kulturi, dekan Akademije za dramsku umjetnost Sveučilišta u Zagrebu Borna Baletić, diplomirana pijanistica Marija Grazio, skladatelj Đelo Jusić, dr. sc. Davor Ljubimir, prof. filozofije Ante Nodilo, kazališni kritičar Jovica Popović te dr. sc. Nenad Vekarić.

Najčitanije (7 dana)

Novi slučaj zaraze koronom u Župi dubrovačkoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja