Srijeda, 22. siječnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Gradski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

FOTO I VIDEO - Prvi planinarski križni put

11.11.2013.

Prvi planinarski križni put u Dubrovačkoj biskupiji završen je u nedjelju 10. studenog euharistijskim slavljem u dubrovačkoj katedrali koje je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

 

U propovijedi biskup je usporedio ovaj planinarski križni put s ljudskim životom. Napose je istaknuo da kao što su križni put završili 15. postajom, tj. Isusovim uskrsnućem, i ljudski život na zemlji završava tek uskrsnućem. Osvrnuo se na dubrovačke branitelje, te kazao da su oni primjer ljudi koji su u izvanrednoj situaciji dali ne nešto, nego čitave sebe, pa čak i svoje živote. Kazao je da kako je na križnom putu bilo iskušenja, na jednak način i u životu su prisutna iskušenja. No, kako sada na kraju križnog puta i on i svi mladi mogu ponosno kazati da su ustrajali, jednako je potrebno i u životu. Naglasio je da je Isus Krist onaj koji omogučuje tu pobjedu.

 

Nakon što su prvog dana krenuli od Orašca preko Osojnika do Nove Mokošice gdje su imali zabavni program, drugog dana mladi su se uputili Rijekom dubrovačkom do Rožata, nakon čega su se uputili na Nuncijatu i Strinjčeru do Srđa, otkud su se spustili u Dubrovnik. Na svim mjestima oba dana mlade su srdačno dočekivali župnici mjesta kroz koja su prolazili, jednako kao i sami vjernici.

 

Na ovom prvom planinarskom križnom putu sudjelovali su animatori i volonteri koji su se prijavili za Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM), a pridružio im se i biskup Uzinić koji je s njima pješačio na cijelom križnom putu. Cijeli planinarski križni put bio je obilježen sjećanjem i molitvom za sve branitelje u Domovinskom ratu, a napose one poginule na dubrovačkom području. Mladi su kao postaje križnog puta imali i više spomenika poginulim braniteljima, a tajnica Organizacijskog odbora SHKM-a Ana Marčinko naglasila je da kao što su prije 22 godine mladi, istih godina ili tek neznatno stariji od sudionika ovog PKP-a, imali priliku doprinijeti slobodi, i na taj poziv su pozitivno odgovorili, tu sličnu priliku u izmijenjenim okolnostima imaju danas i oni postajući volonteri SHKM-a u Dubrovniku čije geslo i jest „Na slobodu pozvani“!

 

Šime Zupčić

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja