Srijeda, 22. siječnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Otvorena 1043. Festa svetog Vlaha

02.02.2015.


Podizanjem barjaka sv. Vlaha na standal postavljen ispred dubrovačke katedrale, gdje se, zbog obnove crkve sv. Vlaha ove godine odvija ceremonija otvorenja feste, uz zvuke poznate himne sv. Vlahu „Čuj sv. Vlaho naš“ otvorena je u ponedjeljak, 2. veljače, 1043. festa zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije. Barjak su podigli festanjuli Jakša Zupčić i Mato Lujo, a pjevanje su predvodili katedralni zborovi pod vodstvom Margit Cetinić.

 

 

 

Na otvaranje feste pristigli su mons. dr. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, mons. Slobodan Štambuk, biskup hvarski, mons. Ante Ivas, biskup šibenski i mons. Nikola Kekić, vladika križevački. Prvi put u novijoj povijesti na otvorenju je bio pravoslavni episkop, u Dubrovniku rado viđeni vladika hercegovačko-zahumski i primorski Grigorije Durić.

 

 

 

Biskup domaćin mons. Mate Uzinić, obraćajući se okupljenom puku, podsjetio je da ove godine crkva sv. Vlaha slavi 300. rođendan, da je ovo posljednja festa prije jubilarne kojom će se prisjetiti 1700. obljetnice parčeve mučeničke smrti kao i da se festa događa u Godini posvećenog života.

 

 

 

Spomenuo je i specifičnost ovogodišnje Feste, a to je da Grad sv. Vlaha ove godine nema vlast, „nego se nalazimo u svojevrsnom predizbornom razdoblju.“ „To, htjeli mi to priznati ili ne, ima negativne posljedice na život našeg Grada, a i, kako smo vidjeli proteklih tjedana, na našu Festu.,“ rekao je dubrovački biskup te, citirajući stihove Luka Paljetka iz pjesme Tihi noćni razgovor tete Ane s njezinim i našim parcem, preporučio Grad parčevom zagovoru. Toj molitvi pridružio je i molitvu za one koji će voditi Grad nakon izbora, napomenuvši da uvijek na pameti trebaju imati načela: Non bene pro toto libertas venditur auro i Obliti privatorum publica curate. „Ta su načela proistekla iz naše kršćanske vjere i na njima je ovaj Grad u prošlosti izgradio svoj prosperitet. Ona su dobar temelj da može izgraditi i svoju budućnost.“

 

 

 

Molitvi za domovinu i Crkvu pridružio je molitve za domovinu i sunarodnjake sv. Vlaha, progonjene kršćane i druge vjerske i ideološke neistomišljenike diljem svijeta, uključujući i našu Europu. Potaknuo je vjernike i da mole sv. Vlaha, čiji zagovor nikad nije zakazao, za sebe, svoj život, svoje zdravlje, svoje obitelji, prijatelje, svoje župne zajednice, svoju Dubrovačku biskupiju, kao i sve goste na Festi.

 

 

 

Uz proslavu sv. Vlaha u Godini posvećenog života biskup Uzinić je posvijestio značenje te godine za Crkvu: „To je Godina u kojoj su osobe posvećenog života – redovnice, redovnici i posvećeni laici – pozvani sa zahvalnošću promišljati o svojoj prošlosti, kako bi pronašli odgovor na pitanje svog poslanja u sadašnjosti i s nadom gledati prema budućnosti, ali i godina u kojoj bismo svi mi trebali postati svjesniji važnosti njihovog poslanja u Crkvi, kao i važnosti duhovnih zvanja, onog s čim u ovoj biskupiji godinama imamo velikih problema, za opstanak katoličke vjere na ovim našim prostorima, a s njom i istinskog značenja Feste sv. Vlaha.“

 

 

 

„Svaka Festa sv. Vlaha je na neki način poziv na zahvalni pogled u prošlost i naslijeđenu baštinu s kojom se s pravom ponosimo, ali i poziv na buđenje svijesti da ta baština zahtjeva osobni i zajednički angažman u sadašnjosti, kako bismo ono što smo primili mogli oplemenjeno i obogaćeno predati budućoj generaciji,“ istaknuo je biskup te se osvrnuo na problem postojanja budućih generacija s obzirom da se rađa sve manje djece. „Jučer smo slavili Dan života. Trebamo biti branitelji kulture života. Još više, sami trebamo biti otvoreni životu! Inače je sve uzalud. Ne bude li nas, neće biti ni našeg Grada, a ni Feste,“ ustvrdio je biskup Uzinić izrazivši ipak nadu da neće biti tako.

 

 

 

Na otvorenju feste nazočio je vladin povjerenik za grad Dubrovnik Niko Pavlović, župan Nikola Dobroslavić, predstavnici društveno-političkog života, Sveučilišta i drugih znanstvenih institucija, kulture, prosvjete, športa, medija, diplomatskog zbora, izaslanstvo susjedne Crne Gore, saborski zastupnici i zastupnici u Europskom parlamentu, predstavnici udruga branitelja i drugih udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici vojske i policije, dubrovački trobunjeri i neke druge povijesne postrojbe. Među hodočasnicima sv. Vlahu stigle su velike grupe Janjevaca iz Zagreba i Šibenika te pjevački zbor iz Vinkovaca.

 

 

 

U sklopu ceremonije dubrovački biskup pustio je na slobodu bijele golubice, simbole mire, koje su razdragano poletjele u nebo. Rektor crkve sv. Vlaha mons. Toma Lučić pročitao je pozdrave i čestitke pristigle za festu sa svih strana svijeta. Gradski barjaci su ove godine, tek u prolazu, naklonom pozdravili crkvu sv. Vlaha i produžili prema katedrali, a vjernici su nakon otvorenja pohitali u katedralu na grličanje.

 

 

 

Pucnjevima iz gradske luke Dubrovački trombunjeri razglasili su da je otvorena još jedna festa sv. Vlaha.

 

 

Angelina Tadić

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja