Petak, 29. ožujka 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

FOTO: Misa na sv.Vlaha: Crkva je obvezna naviještati vrednote bez obzira na posljedice

03.02.2015.


Svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu zaštitnika Dubrovačke biskupije i grada Dubrovnika sv. Vlaha u utorak, 3. veljače ispred dubrovačke katedrale predvodio je porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša. Koncelebrirali su zadarski nadbiskup i predsjednik HBK mons. dr. Želimir Puljić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolita mons. dr. Marin Barišić, šibenski biskup Ante Ivan, hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk, kotorski biskup mons. Ilija Janjić, križevački biskup mons. Nikola Kekić, izaslanici biskupa, provincijali, svećenici, redovnici. Na slavlju su sudjelovao i veliki broj redovnica iz različitih redova, vjernici iz svih djelova biskupije kao i hodočasnici iz drugih krajeva.

  

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u pozdravnom govoru poželio je da i ove godine s dubrovačke feste koja se slavi u ozračju Godine posvećenog života ponovo krene „radosna poruka Evanđelja Isusa Krista koju je sv. Vlaho živio, za koju je umro, koja je bila osnovno obilježje naše prošlosti, a mi želimo da bude i osnovno obilježje naše sadašnjosti dok s pouzdanjem molimo za budućnost.“


Porečki i pulski biskup u propovijedi je govorio o mučeništvu, vrednotama, porukama sv. Vlaha za ovo vrijeme te posebno naglasio značenje Isusovih riječi „Vi ste sol zemlje...vi ste svijetlo svijetu.“
Kao glavni razlog progona i mučenja kršćana u vrijeme života sv. Vlaha, a i sv. Maura koji je zaštitnik porečke i pulske biskupije, biskup Kutleša je naveo različitost od većine, odnosno življenje ideala za koje su kršćani dali svoj život. Živeći po moralnim principima nisu se svidjeli mnogim ljudima. I danas nekim ljudima nisu dragi oni koji žive po moralnim principima, po vrednotama koje su nepromjenjive kroz cijelu povijest čovječanstva. Među te temeljne vrednote biskup Kutleša ubrojio je zaštitu života i istinu. 
Progonjeni kršćani i mučenici su živjeli svoje kršćanke vrednote i znali su opravdati svoju nadu, znali su zašto vjeruju, tko je za njih Isus Krist. 
Tumačeći značenje riječi koje je Isus rekao svojim učenicima, da su oni sol zemlje i svijetlo svijetu, mons. Kutleša je kazao da sol simbolizira čistoću, čuvanje od kvarljivosti i davanje okusa hrani. Povezavši to sa životom kršćana istaknuo je potrebu njihove čistoće na moralnom području, slijeđenja tradicije kao utrtog puta koji vodi sigurno prema cilju i pokazivanje svima drugima svojim načinom života što znači biti vjernik.
Svjetlost je protumačio kao nešto pomoću čega možemo vidjeti i spoznati svijet, kao putokaz, svjetionik pomorcima da se ne nasuču na hridi i kao upućivanje na opasnost. Tako bi onda i kršćani ljudima trebali pokazivati put prema Bogu, upozoravajući kad treba i na opasnosti stranputica.
Odgovarajući na pitanje zašto se događaju progoni u povijesti Crkve, naroda, religija istaknuo je da Crkva širi moralne vrednote, istinu i da usmjerava na Boga, tvorca svega svijeta. „Mnogima kroz povijest to se nije sviđalo i neće se svidjeti. Ali Crkva je obvezna po svom ustanovljenju naviještati o tim vrednotama, usmjeravati ljude prema vječnosti i prema spasenju. Isus Krist nije došao na ovaj svijet da učini svijet ljepšim nego da nas ljude učini boljim,“ istaknuo je biskup napomenuvši da Isus ne traži da budemo mučenici nego da svoj svakodnevni život živimo vjerski. „I naviještajući te vrednote Crkva će biti osuđivana, ali ona je ona koja treba biti svijest i savjest čovjeka. Ako to ne bude činila, onda više nije Crkva, izgubila je svoju misiju“ i zato mora činiti ono što je u skladu s naukom Isusa. 
Propitujući je li svaki kršćanin svijest i savjest svoje obitelji, države i društva ili je sablazan, biskup je naglasio da su vrednote poput pravednosti, dobrote, poštenja uvijek vrednote, te je potaknuo okupljene vjernike da ih žive i stave Boga u središte svoga života. 
Dok Boga nema u centru, dok Boga nema u zakonima teško da ćemo krenuti prema boljem svijetu nego ćemo se vratiti u ono barbarsko društvo koje je bilo prije 16.-15. stoljeća. Svi smo pozvani mijenjati svijet, ne revolucijama nego dobrim djelima, poručio je porečki i pulski biskup. 
Mučeništvo sv. Vlaha je putokaz koji nam govori da su u prošlosti bili toliki sveci i veliki ljudi, ne samo oni proglašeni nego i oni koji nisu proglašeni, među njima i mnogi iz hrvatskog naroda. Oni nas usmjeravaju i pokazuju nam da ove zemaljske vrednote brzo prolaze jer je život kratak i treba misliti s čim će čovjek doći pred lice Božje.
„U tom je veličina čovjeka koji živi za svoje ideale. I uvijek su u ratovima i u povijesti pobjeđivali ideali, a ne toliko oružje i druge stvari. Mi trebamo biti sol zemlje i svijetlo svijeta. Jer ako sol obljutavi znademo što se s njom čini. Neka nam sv. Vlaho bude poticaj i primjer da vidimo i znademo da, iako čovjek na ovoj zemlji treba trpjeti i patiti, nakon ovoga dolazi vječnost u koju smo svi pozvani,“ zaključio je biskup Kutleša. 


Katedralni župnik dr. don Stanko Lasić predstavio je darove za prinos te nabrojio neke hodočasničke skupine koje su iz drugih hrvatskih biskupija stigle na proslavu sv. Vlaha u Dubrovnik. 
Katolicima su se na proslavi sv. Vlaha pridružili i predstavnici drugih vjerskih zajednica među kojima pravoslavni episkop Grigorije Durić sa svećenicima Pravoslavne općine u Dubrovniku dr. Vladanom Previšićem i Stevanom Kovačevićem , glavni rabin Republike Hrvatske Luciano Moše Prelević s predsjednicom Židovske općine Dubrovnik dr. Sabrinom Horović te glavni imam Medžlisa islamske zajednice Dubrovnik Salkan ef. Herić.

 

 

 

Angelina Tadić

 

Najčitanije (7 dana)

PU dubrovačko-neretvanska zapošljava u više odjela, provjerite uvjete
Lonza odgovara na pitanje tko će biti kandidat HDZ-a za župskog načelnika
Grofovi obnovili hrvatsku zastavu na stijeni poviše Komolca


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja