Nedjelja, 19. siječnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Zatvorena 1043. Festa sv. Vlaha

08.02.2015.


Spuštanjem barjaka sv. Vlaha s improviziranog standala ispred dubrovačke katedrale završila je 1043. festa zaštitnika Dubrovačke biskupije i Dubrovnika - sv. Vlaha. Parčev barjak su spustili ovogodišnji festanjuli Jakša Zupčić i Mato Lujo, a potom su, uz zvuke hrvatske himne, podigli zastavu Republike Hrvatske.

 

 

 

 

Rektor crkve sv. Vlaha mons. Toma Lučić zahvalio je Bogu, sv. Vlahu, Gospi Velikoj, svim sudionicima, institucijama i poduzećima koji su pridonijeli uspjehu Feste.

 

 

 

Otkad je ovaj grad izabrao sv. Vlaha za svoga zaštitnika on neprestano raste, napreduje i cvjeta, kazao je mons. Lučić napomenuvši da je zlatno doba doživio između 14. i 16. stoljeća. I za uspješnu obnovu nakon velikog potresa 1667. godine Dubrovčani su zahvalni sv. Vlahu. "Sve što se događalo u ovome Gradu i bilo dobro Dubrovčani su pripisivali sv. Vlahu, a ono što nije dobro pripisivalo se karnevalu," rekao je rektor Parčeve crkve. Na svečevu zaštitu Grada Dubrovčani su s još većom ljubavlju odgovarali. Tako je bilo kroz sva stoljeća, a to se događa i danas. Nakon zatvaranja Feste mons. Lučić je predvodio euharistiju u dubrovačkoj katedrali.

 

 

 

 

Na svečanosti zatvaranja ispred katedrale sudjelovali su hodočasnici koji su se vratili s mise s Gorice sv. Vlaha, a u hodočasničkoj povorci bili su i trombunjeri, gradska glazba, novi i prijašnji festanjuli. Barjak crkve sv. Vlaha i barjaci ostalih gradskih crkava i institucija naklonom su na Pilama pozdravili Grad, te po ulasku u Grad zatvorenu zbornu crkvu sv. Vlaha.

 

 

 

Angelina Tadić

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja