Ponedjeljak, 13. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

FOTOGALERIJA: Obilježavanje Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112

11.02.2015.


Područni ured za zaštitu i spašavanje Dubrovnik je povodom obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja 112 dana 11. veljače 2015. godine organizirao svečani sastanak s predstavnicima jedinica JLP(R)S, hitnih službi i operativnih snaga. Na sastanku je voditelj ŽC 112 Dubrovnik g. Zoran Benić u ime ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje g. Jadrana Perinića uručio zahvalnicu Županiji Dubrovačko-neretvanskoj za razvoj i unaprjeđenje sustava 112 koju je u ime Županije primio zamjenik župana g. Davorko Obuljen.

 

Također, u sklopu dana otvorenih vrata Županijski centar 112 su posjetili učenici drugog a, b i c razreda iz Osnovne škole Lapad – Područne škole Montovjerna i predškolci Dječjeg vrtića Škatulica iz Dubrovnika.
 

Dok je za osnovce organizirana prigodna lutrija, predškolcima je održana prezentacija na temu zaštite i spašavanja prilagođena njihovoj dobi. I jednima i drugima podijeljen je promidžbeni i edukativni materijal, te su svi imali priliku upoznati se s dežurnim operaterima u Centru 112.

    
 

Broj 112 poziva se u pomoć kad prijeti opasnost po život i zdravlje ljudi, po prirodni okoliš te po materijalna i kulturna dobra. Broj 112 moguće je pozvati u svako doba dana i noći, a poziv je besplatan. Pozivom na broj 112 pozivatelj ostvaruje vezu  sa svim žurnim službama u Republici Hrvatskoj jer operateri primaju pozive i alarmiraju žurnu službu čija je intervencija neophodna u danoj situaciji. Na ovaj poziv osigurava se dolazak stručnih službi i osoba koje će spriječiti ili otkloniti posljedice neželjenih događaja.
 

Europski parlament prihvatio je pisanu deklaraciju kojom se  zahtjeva da se obilježi dan europskog broja 112 za hitne službe. Na temelju te deklaracije Europska komisija je donijela odluku o uvođenju Europskog dana 112 koji se obilježava 11. veljače svake godine na cjelokupnom teritoriju Europske unije. Broj 112 je prvi put uveden 1991. godine kako bi putnici u Europi mogli birati samo jedan broj umjesto da moraju pamtiti različite brojeve žurnih službi za svaku zemlju.     Republika Hrvatska je 11. veljače 2005. godine u operativnu funkciju stavila broj 112.

Najčitanije (7 dana)

Stožer: Sedam novozaraženih na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja