Srijeda, 12. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

Čitajte djeci od samog rođenja

12.11.2013.


U sklopu projekta nacionalne kampanje "Čitaj mi" u prostorijama župske Općine održano je predavanje dubrovačke pedijatrice prim. mr.sc. Marije Radonić «Rođeni za čitanje».

 

- Glasno čitanje djeci od najranije dobi potiče razvoj pismenosti, razvoj jezika, potiče ljubav prema čitanju i obogaćuje odnos između roditelja i djece te pomaže u socio-emocionalnom sazrijevanju. Roditelji s pozitivnim stavom prema čitanju otvaraju mogućnost svojoj djeci za usvajanjem solidnog znanja čitanja i pisanja kroz usvajanje predčitačkih vještina, a to je način na koji se djecu može potaknuti na razmišljanje i razumijevanje svijeta oko sebe, usvajanje društvenih vještina, poticanje sposobnosti rješavanja životnih izazova. Uključivanjem profesionalaca, pedijatara, koji na redovitim sistematskim pregledima od najranije dobi čitaju i daruju djeci knjige, kao i knjižničara koji za njih odabiru odgovarajuće tekstove, uspjeh je daleko veći. Kako pismenost kao jedna od bitnih životnih vještina utječe na zdravlje, promocija ranog glasnog čitanja djeci trebala bi postati sastavni dio preventivnih, javnozdravstvenih mjera u promociji zdravlja djece, navodi mr. sc. Radonić.

 

Projekt „Rođeni za čitanje“ izravno se oslanja na projekt "Nati per leggere" pokrenut u Italiji još 1999. godine, a nositelji su projekta knjižničari i pedijatri. Projekt, uz nositelje, uključuje volontere čitanja, pedagoge, učitelje, društveno-kulturne djelatnike, obiteljske centre, centre za odgoj, izdavače, knjižare. Cilj je potaknuti roditelje i djecu na čitanje od najranije dobi, posebice čitanje naglas, jer takvo čitanje u dobi od 6 do 12 mjeseci donosi jaču privrženost onog tko čita i onog tko sluša, smiruje, pruža osjećaj sigurnosti te stvara navike slušanja.

Također, čitanje naglas potiče stvaranje ljubavi prema čitanju i znatiželje prema knjigama te potiče razvoj govora, pažnje, mašte, percepcije i kreativnosti. Projekt je u Hrvatskoj prvi preuzeo Grad Dubrovnik, gdje se provodi od 2008. godine.

 

Prim. mr. sc. Marija Radonić, članica Hrvatskog pedijatrijskog društva, ima petogodišnje iskustvo u promociji čitanja naglas djeci od najranije dobi u pedijatrijskim ambulantama Dubrovačko-neretvanske županije u projektu "Rođeni za čitanje". Kroz projekt su izdane 2 slikovnice za djecu rane dobi, sada je u tisku i treća. Prva slikovnica "Gledaj ova mala slatka lica" za dob od 1 godine, druga "Idem spavati" za dob 2/3 godine, treća "Što radi moj tata" za dob od 3/4 godine starosti djeteta.

 

2013. godina proglašena je Europskom godinom čitanja naglas,  a u Hrvatskoj ovu kampanju zajedno organiziraju Hrvatsko knjižničarsko društvo, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i UNICEF pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih. Brojna svjetska istraživanja pokazuju da djeca, kojoj roditelji i drugi skrbnici čitaju i pričaju od najranije dobi, brže uče, bolje se snalaze u komunikaciji s drugima, razvijaju predčitalačke vještine, što je izravno povezano s kasnijim uspjehom u školi i životu.

 

Kampanja „Čitaj mi !“ ima za cilj poticanje roditelja i drugih odraslih da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dio svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece, te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odraslog koji čita. Ovim predavanjem dr. Radonić nastojala je svima okupljenima koji sudjeluju u odgoju djece, najprije roditeljima, a zatim odgajateljicama i učiteljima ukazati na važnost poticanja rane pismenosti.

 

Najčitanije (7 dana)

U Župi korištena lažna novčanica od 1000 kuna
Novi slučaj zaraze koronom u Župi dubrovačkoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja