Srijeda, 2. prosinca 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Konavle:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Konavle info    |   Konavoski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Konavle / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Crnogorci iznajmili otok Lastavicu, kraj Prevlake za luksuzni hotelski kompleks

24.02.2015.


Vlada Crne Gore je u ponedjeljak s tvrtkom Orascom potpisala ugovor o dugoročnom zakupu otoka Lastavice i tvrđave Mamule. Orascom je tvrtka sa sjedištem u Švicarskoj, koju je 1989. osnovao egipatski poduzetnik Samih Sawiris.

 

 

 

To je atraktivna lokacija na ulazu u bokokotorski zaljev koja je udaljena 6,3 kilometara od Herceg Novog. Na otoku je 1853. godine austrougarski general Lazar Mamula izgradio tvrđavu koja je imala strateški značaj u obrani Boke, a danas je spomenik kulture. U ponudi Orascom Developmenta navodi se razdoblje zakupa od 49 godina, zakupnina za zemljište u iznosu od 1,5 eura po četvornom metru i 0,9 eura za zakup akvatorija. Na tom temelju procjenjuje se da bi Crna Gora od zakupnine za prvih 10 godina ostvarila izravne prihode od 7,5 milijuna eura, od doprinosa za zaposlene 2,8 milijuna eura, dok bi PDV donio 4,4 milijuna eura, uz druge manje porezne prihode .Orascom bi investicijski program, vrijedan 15 milijuna eura, trebao realizirati u roku od 18 mjeseci od dana izdavanja građevinske dozvole.

 

 

 

 

Riječ je o 23 hotelske sobe u obnovljenom prostoru, a tu su i četiri ugostiteljska objekta, trgovine, pristanište, dva bazena, klub za vodene sportove i drugi sadržaji. Računa se da bi u tom turističkom objektu izravno i neizravno bilo otvoreno do 200 radnih mjesta. Orascom tvrdi da je rekonstrukcija povijesne tvrđave Mamula planirana u skladu s konzervatorskim uvjetima i standardima zaštite okoliša uz "očuvanje tradicionalne fizionomije predjela i postojeće organizacije prostora". Svaka planirana konstrukcijska intervencija, kažu iz Orascoma, bit će prilagođena integralnim osobinama objekta i arhitektonskog koncepta tvrđave, koja je sada prilično zapuštena, ali je ipak posjećuju stanovnici Herceg Novog i drugi gosti.


 

 

 

Zbog tvrdnji koje su se pojavile u Crnoj Gori da će budući resort biti zatvoren za domaće stanovništvo, Orascom navodi da će objekt biti javnog tipa, potpuno otvoren za građane i sve goste. Tvrde i da se cijene usluga neće razlikovati od ostalih turističkih objekata na crnogorskoj obali. Orascom Development uključen je u još jedan veliki građevinsko-turistički poduhvat u Crnoj Gori, izgradnju luksuznog kompleksa Luštica Bay. Taj projekt, na kojem su radovi počeli u listopadu 2013., predviđa izgradnju više od 1500 stanova, sedam hotela s ukupno 1200 soba, dvije marine sa 170 vezova za jahte, golf teren s 18 rupa te trgovine, restorane, čak i školu i bolnicu.

 

 

 

 

Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na više od milijardu eura, a realizira ga kompanija Luštica Development. Riječ je o zajedničkoj kompaniji Orascom Developmenta, koji u komapniji ima 90 posto udjela i vlade Crne Gore s udjelom od deset posto. Orascom Development inače posluje u Egiptu, Jordanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Omanu, Švicarskoj, Maroku i Rumunjskoj. Primjerice u Egiptu, nekada turističkoj velesili, Orascom je najveći ponuđač hotelskog smještaja, a ukupno upravlja s 29 hotela i 6654 soba za goste. 

 

 

 

Otok Lastavica, na kojemu je tvrđava Mamula, nalazi se preko puta poluotoka Prevlake na samom ulazu u Bokokotorski zaljev. Ugovor o zakupu na 49 godina potpisali su crnogorski ministar turizma Branimir Gvozdenović i predsjednik Orascom-a Saviris.

 

 

 

 

Ministar Gvozdenović je kazao da će Orascom u idućih nekoliko godina uložiti 15 milijuna eura u obnovu tvrđave i izgradnju novih turističkih objekata. Prema njegovim riječima, projekt donosi ozbiljne gospodarske učinke, primjerice oko 200 novih radnih mjesta. Najavio je otvaranje hotela s pet zvjezdica na otoku.

 

 

 

Saviris je prije nekoliko godina s Crnom Gorom potpisao sličan ugovor o zakupu otoka Luštice kod Tivta.

 

 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja