Utorak, 11. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Titula Europske prijestolnice kulture - prilika za gospodarstvenike

27.02.2015.


Prezentacija projekta kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. s naglaskom na ekonomske učinke titule na gradove nositelje, održana je za dubrovačke gospodarstvenike, jučer, 26. veljače u hotelu Excelsior.

 

 

Na prezentaciji je sudjelovala većina istaknutih dubrovačkih poduzetnika koje su povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Grad Dubrovnik Nikola Pavlović i zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Davorko Obuljen uvodno pozvali da podrže projekt koji je od iznimne važnosti za grad i županiju. Nikolina Trojić u ime Hrvatske gospodarske komore potaknula ih je i da pronađu svoj interes u ovoj kandidaturi te otkriju sve prednosti koje sa sobom može donijeti. Naglasila je kako bi osvajanje naslova pomoglo produljenju sezone i obogaćivanju ponude kroz cijelu godinu, što bi donijelo višestruku korist dubrovačkim poduzetnicima. Projekt je opisala prilikom za gospodarstvenike.

 

 

 

Najveći ekonomski učinak titule koncentriran je u hotelskom i ugostiteljskom sektoru jer se obogaćivanjem turističke ponude gradova bilježe znatne financijske koristi. No, projekt je zahtjevan i traži posebnu vrstu angažmana, snažnu potporu lokalnih i nacionalnih institucija kao i uglednih hrvatskih i međunarodnih pojedinaca te gospodarskih subjekata. Projekt je i dugotrajan, za pripremu, izradu i provedbu potrebno je pet do šest godina kontinuiranih i održivih napora, a gradovi koji su na to spremni ubiru plodove naslova godinama i desetljećima poslije, dok se oni manje uspješni moraju baviti negativnim posljedicama neispunjenih očekivanja.

 

 

 

Projekt  predstavlja priliku za mijenjanje imidža grada, za porast međusektorske suradnje, stvaranje novih sadržaja i za nova ulaganja lokalnih gospodarstvenika u poboljšani program, za   porast životnog standarda te nove mogućnosti zaposlenja za građane. Dolazi i do porasta međunarodne suradnje što rezultira većom profesionalizacijom i podizanjem kvalitete usluge, a kroz takav strategijski pristup u planiranju dolazi do dugoročnog ulaganja u napredak društva u cjelini kroz kulturu. Raste i broj turista, prosječno za 12% prema podacima iz prethodnih godina te do dodatne turističke potrošnje, tj. pored uobičajene potrošnje, posjetitelji troše određeni dodatni iznos koji se može izravno povezati s EPK, a ona u dosadašnjim prijestolnicama varira od 10 milijuna € do 37,5 milijuna €, odnosno između 6 i 20 € po posjetitelju dnevno.

 

 

 

Prezentaciju je organizirao Ured za pripremu kandidature Dubrovnika u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom Dubrovnik i uz potporu Jadranskih luksuznih hotela, kao prvu u nizu prezentacija namjenjenih gospodarskom sektoru.

Najčitanije (7 dana)

U Župi korištena lažna novčanica od 1000 kuna
Novi slučaj zaraze koronom u Župi dubrovačkoj
U DNŽ 41 posto noćenja i 50 posto turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja