Subota, 4. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Gradski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

Atlantidin performans „Čujete li nas“ na Bistrini – bunt protiv izoliranosti

13.11.2013.


Atlantida je mitski otok. 

Atlantida je dubrovački rock bend. 
1. 7. 2013. Dubrovnik je postao otok. 


U trenutku kad je Hrvatska postala članica zajednice u kojoj se nesmetano kreću ljudi, roba i ideje, u tom istom trenutku Dubrovnik je dobio više granica nego ikad prije u svojoj dugoj povijesti. 


Ne treba ni reći da ova "tako blizu, a tako daleko" situacija strahovito frustrira veliku većinu građana Dubrovnika i onog dijela županije koji se igrom slučaja poklapa s prostorom koji je u povijesti poznat kao Republika. Konkretan povod za ovu akciju je svakako, blago rečeno netaktična izjava Ministra prema kojoj će auto-cesta do Dubrovnika stići oko 2050. Ali i brojne situacije koje primjećujemo, kako mi, tako i ostali sugrađani. Kada se Hrvatska želi pohvaliti višestoljetnom pripadnošću zapadnoeuropskom civilizacijskom krugu, tu je odmah Dubrovnik, kada Vlada želi napraviti sastanak sa svjetskim čelnicima, u pozadini je skoro obavezno Dubrovnik, kada se očekuje dobra berba za kraju turističke sezone, veliki dio novaca se očekuje iz, opet, Dubrovnika. 


Treba li to biti tako? 
Naravno da treba, i to je dio bremena koji Grad rado preuzima na sebe. Naravno kažemo, jer činjenica je da puno više ljudi u svijetu zna za Dubrovnik nego za Hrvatsku. Iz istog tog razloga je Dubrovnik glavni junak televizijskih špica, pa i nekad, neukusnih reklama. Ta situacija sa (o)graničenošću još i dodatno frustrira jer u svojoj, stoljećima dugoj povijesti, Grad je svoje ime stekao upravo izuzetnom povezanošću kako sa bliskim susjedima tako i sa širim prostorom od zapadne Europe do Levanta. Upravo zato je ime Dubrovnik, riječ koja otvara brojna vrata. Ali ne i vrata prema ostatku Lijepe Naše i zajednice (EU) kojoj formalno pripadamo. 


Što jedan rock bend može napraviti u toj situaciji? 
Vrlo malo. Može vikati, jer zvukom se glazbenici i bave. Može glasno ukazati na situaciju koje su svi svjesni. I upravo to nam je i namjera. Zvukom, našim što glasnijim zvukom, napraviti (metaforički) most između udaljenih polova te zajednice. Pri tome nikako ne mislimo reći da nam naši dragi susjedi stoje na putu, jer i njima želimo da postanu što prije dio te iste zajednice. Ali želimo da nas se čuje sa druge strane. I zato najavljujemo koncert/performans "ZVUČNI MOST"dubrovačke rock grupe Atlantida, koji planiramo održati u blizini graničnog prijelaza Bistrina. 


Zašto mi? Zašto bend koji pjeva uglavnom ljubavne pjesme hoće upozoravati na nešto?


Zato što smo građani Grada. Zato što nam je kao glazbenicima posao i dužnost da nas se čuje. Kao što smo napravili i krajem 90ih, kada smo pjesmom "Sami u kamenu" reagirali na problem iseljavanja povijesne jezgre Grada. I na kraju, zato jer pripadamo generaciji koja je naivno vjerovala, i još uvijek vjeruje da muzika ima utjecaja na svijet koji nas okružuje. Zato jer smatramo da muzika nije samo kulisa, i nije samo dodatak jelima koji uzmemo sa police u supermarketu kad se približimo blagajni. 
Upravo zato ova akcija nema nikakvu političku konotaciju. Ovo je isključivo glazbeno-umjetnički performans, koji nema, niti želi imati ikakve veze s politikom. Političari su imali puno vremena baviti se ovom situacijom, i imat će još puno vremena iza, ali u tom trenutku govorit će samo muzika. 


Kako svi vrlo dobro znaju nismo tihi, i neće više biti nikakve sumnje "ČUJETE LI NAS?" 


Rekli su to na današnjoj pressici članovi Atlantide - pjevač Davor Erceg, gitarista Niko Novaković, basist Alan Lasić i klavijaturist Aljoša Lečić... 

Najčitanije (7 dana)

Mladić iz Župe ima koronu
KAKVOĆA MORA: Srebreno tek zadovoljilo uvjete
KORONA: Nema novih slučajeva, 162 osobe u samoizolaciji


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja