Ponedjeljak, 24. veljače 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

Ivanica: Sjediš na balkonu u BiH i gledaš Župu i more

24.03.2015.


Sjediš na balkonu u Bosni i Hercegovini i pogled ti se pruža preko Jadranskog mora, udišeš čist zrak, dok ti je Dubrovnik nadomak ruke... A sve to za relativno malo novca. Ovako jedan mještanin opisuje Ivanicu, mjesto u BiH smješteno pored graničnog prijelaza s Hrvatskom istog imena.

 

 

 

 

Udaljena samo šest kilometara od Dubrovnika, ova mjesna zajednica sve više sliči na turističko mjesto, ali i veliko gradilište, gdje stalno niču nova naselja, mnoga s luksuznim vilama i apartmanima.

 

 

 

 

U Ivanici, koja je prije rata pripadala Trebinju, a nakon Daytonskog sporazuma Općini Ravno, sada živi stotinjak obitelji, što je čini i rijetkim malim mjestom u Bosni i Hercegovini gdje je poslije rata povećan broj stanovnika, koja uz turiste u ljetnoj sezoni bude puna.

 

 

 

 

Ipak, ovu mjesnu zajednicu nisu zaobišli problemi koji muče cijelu BiH, prije svega nezaposlenost, zbog čega se većina stanovnika okrenula turizmu. Stoga razgovori mještana podsjećaju na one iz pravih primorskih mjesta, gdje je glavno pitanje ima li već rezervacija za smještaj.

 

 

 

 

"Ovdje smještaj traže brojni turisti iz Europe i svijeta, jer im je Dubrovnik blizu, a cijene su mnogo niže. Noćenje u Ivanici se kreće od 10 do 15 eura, dok je u Dubrovniku negdje od 35 eura", kaže Pero Sredanović, potpredsjednik Općinskog vijeća Ravno, koji živi u Ivanici.

Cijena metra kvadratnog općinskog zemljišta iznosi oko 20 eura, dok cijena nekretnina zavisi od lokacije, odnosno ima li pogled na more ili ne, ali nisu manje od 1.000 eura po metru kvadratnom. U Ivanici se nalazi i mnogo vikendica, čiji vlasnici dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

 

 

 

 

 

Kako kaže Sredanović, trenutno je u izgradnji oko 300 objekata, među ostalima i luksuzni apartmani. Međutim, u Ivanici nema hotela, jer, iako je u planu izgradnja jednog, nedostaje infrastruktura.

 

 

 

"Čeka se voda, trebala bi biti uvedena do ljeta. Također, nema asfalta u jednom dijelu Ivanice, ali to će se riješiti, Općina Ravno radi na tome", ističe.

 

 

 

Ipak, osim izgradnje luksuznih naselja, u Ivanici se još mogu vidjeti mnogi neobnovljeni objekti porušeni u ratu, među kojima je i nekoliko pogona različitih kompanija koje su zapošljavale značajan broj ljudi. Stoga se mještani sada najviše bave proizvodnjom meda i sira, a žive od turizma.

 

 

 

 

Jedan od njih je Krsto Marković, penzionirani nastavnik, koji kaže da ima rezervacije za cijeli svibanj.

 

 

 

 

"Dolazi jedan Amerikanac, koji je bio i u ožujak prošle godine. Ljeti svaki dan imam goste, a sada je turizam takav da omladina bude samo po dva-tri dana. Ipak, prošle godine smo imali Ruse, koji su ostali 14 dana, a i ove godine su se najavili toliko."

 

 

 

 

 

Kaže da je, zbog problema vodoopskrbe, kupio rezervoar i dvije cisterne, čime rješava problem vode. Međutim, kako tvrdi, Ivanici nedostaje turističkih sadržaja.

 

 

 

 

 

"Zašto ne bi turiste odveli na neko hercegovačko ognjište i onda da domaćin iznese našu hranu i piće, da osjeti taj naš život... Ne možemo se nikako organizirati da to uradimo, ali dolazi naše vrijeme."

 

 

 

 

 

Ipak, ovo mjesto ima nešto što je traženo među strancima - čist zrak i pogodnu klimu za osobe s disajnim problemima, zbog čega kod Markovića često borave gosti iz Nizozemske.

 

 

 

 

 

"Ima dosta stranaca koji dođu ovdje i preko zime, zbog dobrog zraka, ako imaju zdravstvenih problema. Dolazi dosta ljudi iz Engleske, a sve to će biti još više kada se riješi voda i asfalt."

U Ivanicu se preselilo i nekoliko Dubrovčana, uglavnom zbog nižih troškova života. Jednog od njih zatječemo u trgovini, međutim, ne želi da mu navodimo ime zbog "neriješenih papira".

 

 

 

 

"Ovdje sam se preselio iz Dubrovnika ima nekoliko godina, a jedan od razloga su bile cijene. Blizu sam Dubrovniku, jeftinije mi je. Imamo malo administrativnih problema, jer Ivanica pripada Općini Ravno, koja je daleko, dok dođe policija, dok dođe hitna..."

 

 

 

 

Dodaje da "tko ima sreće" - radi u Trebinju, koje je udaljeno dvadesetak kilometara, ili Dubrovniku, koji je bliži.

'Ima posla, gradi se...'

 

 

 

 

"Međutim, ljeti je gužva na granici, puno se čeka. Pet minuta je dole do mora, ako ne čekate na granici. Kažu da će napraviti posebnu traku za ljude koji ovdje žive. Možda da čekamo da Bosna i Hercegovina uđe u Europsku uniju, ali tko zna kad će se to desiti", kaže u šali.

Prodavačica, koja potvrđuje njegove riječi, dodaje da posao dobro ide, pogotovo u ljetnoj sezoni, kada prolazi mnogo turista. Odmah pored prodavnice gradi se višekatnica, ispred koje se odmara radnik koji je tu došao iz Doboja.

 

 

 

 

 

"Ima ovdje posla, a ja radim već dvije godine u Ivanici. Uglavnom radimo vikendice, nekada i vile sa bazenima. Zadovoljan sam sa platom, dobro je sve..."

 

 

 

 

Sredanović i Marković prisjećaju se kako su se prije rata u Ivanici mogle vidjeti samo obične stambene kuće. Međutim, kada su vratili u svoje mjesto nakon rata, većina tih kuća je bila porušena.

 

 

 

 

"Mi smo se vratili ovdje 2000. godine i sve je bilo srušeno, ali znali smo šta će se dogoditi,  znali smo da ćemo uspjeti zbog blizine Dubrovnika. Nakon pet-šest godina je počelo da se intenzivnije gradi", prepričava Sredanović.

 

 

Danas Ivanica, čak i bez izlaza na more, riješene vodoopskrbe te asfaltiranih puteva uspijeva razviti turizam, dok se mještani nadaju da će, nakon uvođenja infrastrukture, početi i gradnja hotela, što bi donijelo i prijeko potrebna radna mjesta.

 

 

 

Izvor: Al Jazeera/ Vedrana Maglajlija

 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja