Utorak, 22. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Blagdanom Cvjetnice katolici ulaze u Veliki tjedan i pripravu za Uskrs

29.03.2015.


Diljem katoličkog svijeta danas se slavi Nedjelja muke Gospodnje, odnosno Cvjetnica i time je obilježen početak Velikog tjedna kao priprave za najveći katolički blagdan Uskrs. Tijekom misnih slavlja Cvjetnice, koja su obilježenja pjevanjem Muke,  blagoslovljene su maslinove i palmine grančice.

 

 

 

 

Na Veliku srijedu, 1. travnja u 18 sati Misu posvete ulja na kojoj će koncelebrirati svećenici i redovnici iz cijele biskupije, predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Na toj misi oni će obnoviti obećanja koja su dali na ređenju. Također će u obredu biti blagoslovljena i posvećena ulja za sakramente koji će se tijekom sljedeće godine dijeliti vjernicima.

 

 

 


Na Veliki četvrtak, 2. travnja Misu Večere Gospodnje dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predvodit će u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u 18 sati. Na ovoj misi biskup će oprati noge dvanaestorici 'apostola'.

 

 

 


Na Veliki petak, 3. travnja obredi Velikog petka počinju u 18 sati u dubrovačkoj katedrali, a predvodit će ih biskup Mate Uzinić. Nakon obreda vjernici će se u procesiji, u kojoj se nosi relikvija Isusovog križa koja se čuva u Moćniku katedrale, uputiti ulicama Grada pjevajući korizmene pjesme i moleći za blagoslov ljudi i Grada.


 

 

 

Na Veliku subotu, 4. travnja Vazmeno bdijenje u dubrovačkoj katedrali počinje u 21 sat i predvodi ga dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.


 

 

 

Bdijenje se sastoji od više obreda: Službe svijetla, Službe Riječi, Krsne službe i Euharistijske službe. Posebno je dojmljiva Služba svijetla na početku bdijenja koja se odvija u mraku. Na ulazu u katedralu biskup blagoslivlja oganj te se od njegovog žara pali velika uskrsna svijeća. Potom svećenik kroz crkvu, koja je i dalje u mraku, nosi veliku uskrsnu svijeću i zaustavlja se na tri mjesta pjevajući: „Svijetlo Kristovo!“ Narod, također pjevajući, na to odgovara „Bogu hvala!“ Vjernici onda pale svoje male svijeće s plamena uskrsne svijeće, dijeleći taj plamen jedni drugima. Cijela crkva tako bude većim dijelom u mraku osvijetljena s malim upaljenim svijećama u rukama sudionika, a procesija dolazi do svetišta. Slijedi pjevanje prekrasnog hvalospjeva uskrsnoj svijeći u kojem se, uz ostalo, pjeva: „Ovo je noć kada je Krist raskinuo okove grijeha i kao pobjednik od mrtvih ustao. Jer ništa nam ne bi vrijedilo rođenje, da nismo dobili otkupljenje.“  Slijede čitanja, pjevanja psalama i molitve Službe Riječi i dalje u polumraku. Početnim stihom „Slava Bogu na visini“ pale se sva svjetla, počinju zvoniti crkvena zvona koja nisu zvonila od večeri Velikog četvrtka, a orgulje zasviraju u svoj jačini – u znak Kristova uskrsnuća. Nakon evanđelja i homilije slijedi Krsna služba u kojoj se blagoslivlja voda i vjernici, s ponovo upaljenim svijećama, obnavljaju krsna obećanja.  Svečana euharistijska služba slavi se na ponovo pokrivenom i uređenom oltaru. Na kraju mise pjeva se „Kraljice neba, raduj se!“

 

Najčitanije (7 dana)

Prošle zime osjećali ste se neobično? Možda ste preboljeli koronavirus
Na području DNŽ preporučena četiri klastera udruženih turističkih zajednica


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja