Srijeda, 12. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Konavle:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Konavle info    |   Konavoski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Konavle / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Vlada dala zeleno svjetlo za 220 mil. eura za Zračnu luku Dubrovnik

02.04.2015.


Vlada je danas donijela odluku o financiranju 220 milijuna eura vrijednog projekta dubrovačke Zračne luke u Čilipima.

 

 

 

 

Odlukom se osigurava financiranje projekta i prije nego što Europska komisija konačno odobri financiranje tog projekta, kojemu je prema lani usvojenoj odluci Glavne uprave za tržišno natjecanje u Bruxellesu odobreno da iz javnih sredstava može biti pomognuto do najviše 145 milijuna eura, dok preostalih 75 milijuna eura mora osigurati sama Zračna luka. No, iz resornog Ministarstva prometa i infrastrukture uvjereni su da će projekt uspjeti povući i više sredstava od predviđenoga, kroz takozvani Junckerov plan.

 

 

 

Inače dubrovačka Zračna luka i u samoj Europskoj komisiji uzimaju kao primjer da vrata za povlačenje novca nisu uvijek definitivno zatvorena. Čilipi su, naime, pomoć fondova uspjeli izboriti unatoč tomu što EU godinama ne financira ovakve, komecijalno isplative, infrastrukturne projekte. Niz argumenata Dubrovčanima je uvažen u Bruxellesu, ponajprije da će se rekonstrukcijom zračne luke ublažiti prometna odsječenost od ostatka zemlje i EU, kao i da je ona važna za gospodarski opstanak područja koje živi od turizma, a kojemu čak 64 posto posjetitelja stiže avionima.

 

 

 

Ilustracije radi, za zagrebački Pleso rješenje obnove moralo se naći kroz model koncesije i strateškog partnera. Potkraj 2014. projekt za Čilipe je nominiran za povlačenje sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a započeli su i radovi. Predviđena je gradnja uzletno-sletne staze, objekata za prihvat i otpremu, kompleksa putničkog terminala, upravne zgrade, objekta spasilačko-vatrogasne sužbe, vodoopskrbnoga i elektroopskrbnoga sustava, pristupne ceste i parkirališta, a u planu je i izmještanje postrojenja za skladištenje i opskrbu gorivom. Dubrovčani su, inače, već lani povukli iz EU 40,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za pripremu tehničke dokumentacije za ovaj projekt.

 

 

 

Poslovni.hr

Najčitanije (7 dana)

U Župi korištena lažna novčanica od 1000 kuna
Novi slučaj zaraze koronom u Župi dubrovačkoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja