Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/zupskipo/public_html/connect/spajaj.php on line 4
HGK: Uskrsna koÅ”arica od 647 do 1580 kuna - Župskiportal.hr - Novi župski šir

Subota, 26. svibnja 2018.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

HGK: Uskrsna koŔarica od 647 do 1580 kuna

02.04.2015.


Prema procjeni Hrvatske gospodarske komore (HGK), ovogodišnja uskrsna košarica, koja prati potrošnju i sadržaj blagdanskog stola od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka, iznosit Ʀe 647 kuna ako je rijeĆØ o skromnijoj košarici, srednja Ʀe iznositi 1205 kuna, a bogata košarica 1580 kuna.

 

 

 

 

Cijene se razlikuju u vrsti i koliĆØini proizvoda, ali i cijeni glavnih proizvoda u košarici pa Ʀe tako skromnija košarica ukljuĆØivati srdelice ili osliƦ za veĆØeru na Veliki petak i svinjetinu za uskrsni ruĆØak, dok Ʀe se u bogatijoj košarici naƦi bakalar za Veliki petak i janjetina za uskrsni ruĆØak.

 

 

 

Prema prikupljenim podacima vidi se da Ʀe više od 50 posto graĆ°ana kupovati u velikim hipermarketima, 31 posto njih u manjim prodavaonicama te 26 posto graĆ°ana na tržnicama, a potrošnja Ʀe, kako predviĆ°aju iz HGK, biti u skladu s prošlogodišnjom. ZnaĆØajniji rast ne oĆØekuju jer je, kako istiĆØu, velik dio graĆ°ana još uvijek primoran štedjeti, ĆØak i na osnovnim životnim namirnicama poput hrane.

 

 

 

Za Uskrs se kupuje približno 42 posto namirnica iz vlastite, domaƦe proizvodnje, napominju iz HGK te pozivaju na konzumiranje hrvatskih namirnica za blagdanskim stolom.

"Time se ĆØuvaju radna mjesta i potiĆØe potrošnja, koja je uz investicije i izvoz, kljuĆØni ĆØimbenik u poticanju gospodarske aktivnosti i rasta gospodarstva", rekla je direktorica Sektora za trgovinu HGK Sanela Vrkljan.

 

 

 

Nezavisnih hrvatski sindikat (NHS) takoĆ°er je izradio simulaciju triju uskrsnih košarica, koje se razlikuju u iznosima od procjene iz HGK, pa tako skromna stoji oko 620 kuna, srednja je 1142 kune, a bogata košarica je u vrijednosti 1594 kune.

 

 

 

Bogata košarica, u skladu s tradicijom, sadrži nešto skuplju ribu i meso kao što su bakalar, šunka i janjetina, dok srednja sadrži osliƦ, rolanu šunku i odojak, a skromna to zamjenjuje jeftinijim namirnicama kao što su srdele i svinjska lopatica. U bogatoj i srednjoj košarici za juhu Ʀe se naƦi junetina, u bogatoj nešto kvalitetniji dijelovi junetine, srednjoj manje kvalitetni i time jeftiniji dijelovi, dok Ʀe se u skromnoj naƦi piletina ili mlada kokoš, što se ne razlikuje previše od nedjeljnog ruĆØka.

 

 

 

Iz NHS-a takoĆ°er ocjenjuju da Ʀe velik broj hrvatskih graĆ°ana jedva uspjeti namaknuti dovoljno novca kako bi pokrili osnovne prehrambene potrebe pokrivene proizvodima iz kategorije skromne košarice, a kamoli srednje ili bogate, koje bi po sadržaju bile više u skladu s tradicijom.

 


Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 122

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 177

Najčitanije (7 dana)

Å USTAR S NARDELLIJEM: I dalje Ʀemo poticati obnovu turistiĆØkih kapaciteta
GDPR: Smiju li roditelji bez dozvole djece vidjeti ocjene u imeniku
Župski laureati su ĆØs AnĆ°ela ƆesiƦ, Petar Ivelja i Marijo BaroviƦ


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetkovię, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačięe kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeęi naše stranice slažete se s korištenjem kolačięa. Pročitajte više: Uvjeti korištenja