Srijeda, 22. siječnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

FOTO: Ljubljenjem nogu 12-orici biskup Uzinić pojačao poruku: Dužni smo služiti jedni drugima u ljubavi!

03.04.2015.


Obredom pranja nogu dvanaestorici vjernika koji predstavljaju dvanaestoricu apostola dubrovački biskup mons. Mate Uzinić na Veliki četvrtak, 2. travnja u dubrovačkoj katedrali oprao je, obrisao i poljubio noge dvanaestorici muškaraca naglašavajući dodatnom gestom ljubljenja nogu Isusovu poruku ljubavi, izrečenu na oproštaju od svojih učenika.

 

Oproštajna večera 

 

Isusova posljednja večera bila je njegova oproštajna večera i zbog toga mu je bila posebna. On je savršeno znao što ga čeka, što je pred njim. S druge strane, bio je pomalo je tužan, ne zbog toga što treba izvesti svoje djelo spasenja, zato je i došao, nego zbog toga što ga njegov narod nije prihvatio, što ga ni apostoli nisu razumijeli, kazao je biskup. Sve to - odbacivanje naroda, nerazumijevanje apostola, to što će ga jedan od njegovih izdati - nije ga spriječilo da napravi oproštajnu večeru. Isusova večera bila je po pravilima Pashalne večere izabranog naroda, dodao je biskup i objasnio kako je Isus već tad znao da će on biti 'pashalni jaganjac' 'novoga i vječnoga saveza' koji će biti pogubljen da bi se dogodio novi izlazak, da bi se dogodilo otkupljeno čovječanstvo.

 

On u tim trenucima ipak odlučuje 'svojima koji su još u svijetu,' koji još sve ispravno ne razumiju, ostaviti tri dara: otajstvo svećeništva, otajstvo euharistije i otajstvo služenja u ljubavi.

 

Isus je svjestan da odlazi i po euharistiji želi onima koji su njegovi ostaviti svoju trajnu prisutnost. "Želi u tu dvoranu Posljednje večere, uz dvanaestoricu, uključiti i sve one koji će povjerovati na njihovu riječ. I to čini preko euharistije, " kazao je biskup te objasnio anticipiranje svih u Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću.

 

"Ovo naše okupljanje ovdje večeras nije samo prisjećanje na taj događaj. Isti Isus koji je onda bio prisutan, prisutan je i ovdje večeras na različite načine," ustvrdio je biskup objasnivši kako otajstvo kruha i vina omogućuje i današnjim vjernicima sudjelovati u Isusovom oproštaju, a sve tada izrečene riječi doživjeti kao da se upućene ne samo apostolima nego i njima.

 

Ljubav = služenje

 

"Isus se prigiba pred apostolima, pere im noge, čini se njihovim slugom. Čini to da bi ih poučio da je ljubav istinska ljubav samo ako se pretvori u služenje. I da služenja nema i ne može biti bez ljubavi. Između služenja i ljubavi postoji znak jednakosti. Velika je to poruka! Sve što je Isus činio - činio je iz ljubavi. I sve što je činio - je služenje," objasnio je biskup te dodao: "Zahvaljujući euharistiji Isus će se večeras prignuti pred noge svakoga od nas da nas opere i učini čistima." Spomenuo je kako Isus nije isključio ni Judu nego se Juda sam isključio. Ali Isus nikog ne isključuje, on se svakom prigiba.

 

U nedostatku razumijevanja ljubavi kao služenja biskup vidi uzroke mnogih kriza: "Najveći problem s kojim se susrećemo trenutno u našoj domovini je što smo izgubili pojmovno izjednačenje između služenja i ljubavi. Što ljubav shvaćamo površno. Što ne mislimo da je uz ljubav i zbog ljubavi potrebno i služiti. Dosta je vidjeti situaciju koja se događa zbog ekonomske krize koja je u biti kriza služenja. Ili pogledati ono što se događa s rastavom brakova - gdje izgleda da je u pitanju kriza ljubavi, a zapravo je kriza služenja. I u pitanju nataliteta, toga da nas je svake godine sve manje i da kao narod izumiremo, prepoznaje se kriza služenja. I u drugim krizama je slično. Vidimo sebe, a ne vidimo one kojima nas Bog šalje. Gospodin nas od toga večeras želi izliječiti, želi nas kao i apostole poučiti da trebamo ljubiti. A na pravi način možemo ljubiti jedino ako služimo."

 

Crkva je ustanovljena da bi čovječanstvu 'prala noge'

 

I svećenici i vjernici su pozvani biti 'prignuti' ne pred sobom nego pred braćom i sestrama, s ubrusom u rukama kako bi, svaki na svoj način, prali noge drugima. "Crkva je ustanovljena zato da bi bila prignuta, ne zato da bi gospodarila i vladala nad drugima, nego da bi čovječanstvu prala noge. Da bi čovječanstvu omogućila da može biti dionik spasenja Isusa Krista. Treba se znati prignuti, trebamo znati služiti."

 

Biskup je istaknuo Isusove riječi upućene apostolima, ali i današnjim vjernicima: "Ako ja kao vaš Gospodin vama oprah noge, onda dragi apostoli, dragi svećenici, dragi bogoslovi, ministranti, drage redovnice, redovnici, draga braćo i sestre, onda smo i mi dužni, pazite, dužni - prati noge jedni drugima, služiti jedni drugima u ljubavi. Tad će ona euharistija, koja je znak Gospodinovog služenja, prestati biti samo nešto čemu se mi klanjamo. Ona će postati sastavni dio našega života. A zapravo ćemo mi postati ono što jedemo. Mi ćemo postati euharistija!" - poručio je dubrovački biskup. I nakon toga oprao noge dvanaestorici.

 

Ove godine u tom liturgijskom činu na Misi večere Gospodnje sudjelovali su: Željko Jaković, Miho Ruso, Kruno Lujak, Ivica Tutman, Toni Stjepanović, Antun Knego, Stijepo Vojvodić, Pero Srijemse, Pero Vukšić, Maro Đanović, fr. Marin Golubović i fr. Ivan Babić.

 

Katedralni župnik dr. don Stanko Lasić predstavio je detaljnije vjernicima izabranu dvanaestoricu, a nakon liturgije za uspomenu su se svi fotografirali s biskupom.

 

Angelina Tadić

 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja