Subota, 6. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Konavle:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Konavle info    |   Konavoski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Konavle / Konavle info /    Sve vijesti iz rubrike info

Večeras u Kući Bukovac o poziciji suvremene dubrovačke vizualne umjetnosti

14.11.2013.


U Kući Bukovac u Cavtatu večeras u 19 sati održat će se javni razgovor naslovljen „Borba pijetlova - Teror pozitiviteta i kontra-teror negativiteta: Radikalne pozicije suvremene dubrovačke vizualne umjetnosti“ u kojem će sudjelovati Marko Stamenković  sa Sveučilište u Gentu u Belgiji.  

 

U ljeto 2011. godine Art radionica Lazareti u Dubrovniku organizirala je razgovor između umjetnika Slavena Tolja i kustosa Marka Stamenkovića pod naslovom "Povratak u sigurnost: Slike ritualnog samopovrjeđivanja i scenografija opstanka".

 

Drugi u serijalu događaja posvećenih suvremenim dubrovačkim umjetnicima izravno je inspiriran prethodnim i potaknut visokim potencijalima jedne osobito kvalitetne i radikalne, ali marginalizirane lokalne scene u južnoj Europi. Nakon svog prvog javnog nastupa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji prije dvije godine, Stamenković ovoga puta stavlja u prvi plan (pored Tolja) još četiri 'macho' pozicije od povijesnog značaja za ovu regiju, među kojima su Božidar Jurjević, Pasko Burđelez, Vik tor Daldon i Luko Piplica.

Namjera javnog razgovora je ispitati okvire jednog mogućeg, subjektivnog i teorijskog čitanja njihovih praksi u datom prostoru i vremenu. To čitanje polazi od pretpostavke koreanskog filozofa Byung Chul Hana o aktualnom neoliberalnom suverenitetu takozvanog terora pozitiviteta čija društveno zadana normativnost mora dovesti do reakcije otpora. Stamenković ju vidi u takozvanom kontra-teroru negativiteta kojim zadaje nove okvire čitanja praksi navedenih dubrovačkih umjetnika. Njegova interpretacija propituje vezu između: teorije utilitarizma (po Jeremyju Bentha mu), teorije duboke ili mračne igre (po Cliffordu Geertzu i Richardu Schechneru), kao i otpora nametnutoj neoliberalnoj 'etici sretnog društva pozitiviteta'. Po njemu, ovaj otpor se manifestira u izvedbenim i likovnim praksama dubrovačkih umjetnika na temeljima dvaju ključnih procesa:  jedan je određen gotovo mazohističkim nasiljem nad vlastitim tijelom; drugi je određen izlaganjem vlastitog života smrtnoj opasnosti (a ne samo potencijalu smrtnosti) i to tijekom produkcije slika i izvedbe konkretne umjetničke akcije (a ne izvan te produkcije ili te prakse).

 

Nekropiktorijalni postupak izlaganja vlastitog tijela i vlastitog života riziku smrti okosnica je nekropolitičkog egzibicionizma vizualne prakse suvremene dubrovačke umjetnosti. U ovom preplitanju pogleda, života i smrti leži ne samo osnovni povod za najavljen događaj u Cavtatu već i razlog zbog kojeg Stamenković stoji iza svog glavnog argumenta: onog o pozicijama suvremene dubrovačke umjetnosti kao najradikalnijim pozicijama suvremene vizualne umjetnosti južne Europe.

 

Marko Stamenković je poovjesničar umjetnosti i kustos, rođen 1977. godine na jugu Srbije. Trenutačno živi u Belgiji gdje radi na svom doktorskom istraživanju pod nazivom "Kulture samoubojstva" na Odjelu za filozofiju Sveučilišta u Gentu. 

 

Najčitanije (7 dana)

Javni natječaj za zakup javnih površina na lukobranu u Mlinima
Jadrolinja će Gradu Dubrovniku uputiti prijedlog za povezivanje Elafita modernim brodom
Stožer: Na jugu Hrvatske nitko nije u samoizolaciji zbog korone


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja