Srijeda, 5. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županijski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

FOTO: Poetska večer u sklopu FestiWine: Vino u stihu, vino u čaši

07.04.2015.


Postoje dvije vrste ljudi, jedni koji piju da bi mogli jesti, i drugi koji jedu da bi mogli piti. Ne znam u koju vrstu Vi pripadate, meni se čini da ja pripadam u ovu drugu“ – tim je riječima akademik Luko Paljetak započeo poetsku večer Dubrovnik FestiWine-a „Vino u stihu – vino u čaši“ koja je održana u utorak navečer u hotelu The Pucić Palace. 

 

Nakon prigodnog pozdravnog govora župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića, Luko Paljetak svojim je stihovima još jednom podsjetio koliko je vino cijenjeno i opjevavano, a zatim su vinari-pjesnici Luka Krajančić i Frano Miloš  svojim stihovima i vrhunskim vinima uveli u Dubrovnik FestiWine 2015., regionalni festival vina koji je svoju premijeru imao lani, a ove godine nas očekuje od 20. – 26. travnja 2015.  

 

 

 

Pjesnik, prevoditelj, kazališni i likovni kritičar, redatelj, feljtonist, esejist, pisac za djecu, dramski pisac; Dobitnik brojnih književnih nagrada, odličja i priznanja, sve je to Luko Paljetak.  A Luka Krajančić, uz to sto je izvrstan vinar, pjesnik je zemlje i duše čovjeka. Vinar, kipar, pjesnik, kao takav jedinstven je na vinskoj sceni. Franu Milošu, kao iznimno uspješnom vinaru i vinogradaru, nije ni umjetnost strana; okušao se i kao fotograf fotografirajući vinogradske pozicije Ponikava u sva četiri godišnja doba,  pa se stoga za njega opravdano može reći da je umjetnički nastrojen.

 

 

 

Domaćin ove večeri bio je hotel The Pucić Palace, čiji je tim na čelu s g. Hrvojem Gašparovićem, bar managerom Wine bar-a Razonoda, hotela Pucić Palace sljubio vrhunska vina ova dva vinara pjesnika s hranom koju su pripremili u hotelu. Bio je to jedan poseban menu, budući da je svaki slijed započinjao pjesmom, pa je tako ovaj neuobičajeni menu započeo stihovima Frana Miloša Boje i suze Stagnuma uz koji se pio Stagnum Rose, 2013. a kušao kozji sir u pršutu. Slijedile su tri pjesme Luke Krajančića - Kratko o kamenju uz Intradu SurLie, 2012. te dimljeni brancin sa alfa klicama i Dil mene uz Intradu, 2013. i Paški sir godinu dana star,  a ovaj blok završio je s pjesmom Težaška uz Plavac, 2010. i dimljene mušule na rikuli. Frano Miloš izrecitirao je zatim pjesme Plavac i Konoba, a ove dvije pjesme pratio je Stagnum, 2006. uz odležani ramstek rozbif sa pikantnim maslinama.

 

 

 

Večer se nastavila uz Luku Krajančića i pjesmu Jubavna, a uz vino Opera, 2009. te profiterolima sa jagodama u acetu. Desert je najavio i Frano Miloš s pjesmom Život uz njegov Stagnum poluslatki, 2007. i tamnu čokoladu sa tartufima. Ova autorska poetska večer završila je pjesmama Frana Miloša - Pelješki kamen i plavac i Neverom Luke Krajančića, te stihovima akademika Luka Paljetka s Pjesmom o vinu. Glazbenu kulisu večeri svojim vještim prstima krojio još jedan dubrovački umjetnik, Braco Tepšić.

 

 

 

Poetska večer „Vino u stihu, vino u čaši“ bila je uvod u regionalni festival vina Dubrovnik FestiWine 2015. koji će se održati od 20. – 26. travnja. Tokom navedenog tjedna u označenim ugostiteljskim objektima FestiWine Friendy moći će se kušati izvrsna županijska vina i hrana po posebnim uvjetima.

 

 

 

U četvrtak, 23. travnja u hotelu Excelsior s početkom u 20.00 sati održat će se degustacijski gourmet spetakl FestiWine Gala – autorska večer s potpisom renomiranih chefova: gost Tomaž Kavčić te domaćin Petar Obad. Za odabir vina i sljubljivanje s hranom zaslužan je sommelier Siniša Lasan, aktualni prvak Hrvatske, a kroz kroz sedam kreativnih slijedova uz sedam vrhunskih vina Dubrovačko-neretvanske županije će nas voditi, uvijek zanimljivo i znalački gourmet voditelj, Rene Bakalović. Prihod večere namijenjen je jednomjesečnom stručnom usavršavanju u restoranu Pri Lojzetu – dvorac Zemono, Slovenija za dvoje pobjednika natječaja Dubrovnik FestiWine Challenge. Cijena večere je 500,00 kuna po osobi, a sve informacije i rezervacije moguće je dobiti na 448-180 od ponedjeljka do petak od 09-17 sati.   

 

 

 

U petak i subotu, 24. i 25 travnja u Lazaretima na rasporedu je središnji dio festivala – izložba vina na kojoj će se moći kušati brojna izvrsna vina Dubrovačko-neretvanske županije.   

 

RRA DUNEA te Dubrovačko – neretvanska županija su organizatori ovog regionalnog festivala vina koji je započeo 2014. godine, a agencija Dubrovnik PartneR izvršni je producent.

Najčitanije (7 dana)

KORONA: Četvero novozaraženih, dvoje stranaca
LIBERTAS: Novi vozni red autobusa
Što sve ima na Župskoj placi


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja