Utorak, 7. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Županija zatražila žurno objavljivanje natječaja za pomoćnike u nastavi i povećanje raspoloživog iznosa

14.04.2015.


Dubrovačko-neretvanska županija zatražila žurno objavljivanje natječaja za pomoćnike u nastavi i povećanje raspoloživog iznosa za financiranje pomoćnika u nastavi u skladu s iskazanim potrebama svih osnivača odgojno-obrazovnih ustanova u Hrvatskoj tijekom natječaja 2014. godine.

 

 

 

 

Slijedom problema u ostvarivanju prošlogodišnjeg javnog poziva za financiranje pomoćnika u nastavi , a u vezi s očekivanom objavom natječaja za školsku godinu 2015./2016., Dubrovačko-neretvanska županija je pozvala nadležna ministarstva za što skorije završavanje svih procedura, objavu javnog poziva, te povećanje raspoloživog iznosa za financiranje pomoćnika u nastavi u skladu s iskazanim potrebama svih osnivača odgojno-obrazovnih ustanova u Hrvatskoj tijekom natječaja 2014. godine.

 

 

 

OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. usvojen je u prosincu 2014. godine,  pa su trebale biti završene i procedure koje prethode objavi javnog poziva kako bi se izbjeglo prošlogodišnje negativno iskustvo kašnjenja rezultata javnog poziva i angažiranja pomoćnika u nastavi, odnosno kako bi pomoćnici u nastavi bili angažirani na samom početku školske godine.

 

 

 

Prošlogodišnji javni poziv financirao se putem OP-a Razvoj ljudskih potencijali 2007.-2013 s raspoloživim iznosom od 30,8 milijuna kn. Iznos je, uz zalaganje i uvažene prigovore osnivača, između ostalih, na kraju natječaja povećan na 44 milijuna kn, no potrebe su, prema prošlogodišnjim prijavama projekata,  dvostruko veće, navode u Županiji. Novi OP Učinkoviti ljudski potencijali vrlo je izdašan i vrijedi 1,85 mlrd. EUR-a, od kojih se 1,58 mlrd. EUR financira putem Europskog socijalnog fonda. Opravdano je zaključiti da je uz ovaj program putem nadležnih ministarstava – Ministarstva rada i mirovinskog sustava kao Upravljačkog tijela i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kao Posredničkog tijela I. - moguće financirati potrebe boljeg pristupa obrazovanju svim učenicima u nepovoljnom položaju u Hrvatskoj. Županija je zatražila usklađivanje iznosa sa stvarnim potrebama smatrajući da se može financirati u okviru usvojenih specifičnih prioriteta iz novog Operativnog programa i putem Državnog proračuna, odnosno predlažući reviziju programa ukoliko alokacija ne bude dovoljna do 2020. godine.

 

 

 

Uvažavanjem ovog prijedloga Dubrovačko-neretvanske županije od strane Vlade RH, pozitivno će se utjecati i na ostvarivanje drugih prioriteta iz OP-a koji se odnose na socijalno uključivanje i integraciju ranjivih skupina u Hrvatskoj, te spriječiti jedan od oblika diskriminacije na koji kao društvo trebamo biti posebno osjetljivi, stoji u priopćenju iz Županije. 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja