Petak, 25. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

22.04.2015.


Noć knjige ove godine traje od jutra do sutra- poručuju iz Dubrovačkih knjižnica. Narodna knjižnica Grad počinje program matinejom za najmlađe, pričanjem priča „Vuk koji je htio biti druge boje“ (10:00) i Vuk koji je htio obići svijet (11:00) francuske autorice Orianne Lallemand.

 

 

 

Poslijepodnevni program započinje u 17:30 s „Bila jednom…“, priče namijenjene djeci od 6 do 10 godina koje pričaju srednjoškolci, učenici Klasične gimnazije.

 

 

 

Program se nastavlja u Saloči od zrcala, gdje od 18:30 slijedi druženje sa slikovnicom  „Pavle i Đivo u vremeplovu Republike“. U goste dolaze autorica teksta Aleksandra Piteša Orešković i ilustrator slikovnice Robert Kralj. Kako je bilo u doba Dubrovačke Republike dočarat će Tajana Martić, Pavo Ivanković i Tana Michl, a ovom prigodom slikovnica će se moći i kupiti. Nakon druženja s Pavlom i Đivom na rasporedu je lutkarski igrokaz „Pjetlićeva družina“ u izvedbi učenika 4. razreda OŠ Ivana Gundulića koje su pripremile Karmela Grgurević, Sonja Karamehmedović i Hana Čerimagić Sarić.

 

 

Radionica stripa za osnovnoškolce (17:00) održat će se u  Znanstvenoj knjižnici, a  radovi će biti izloženi na Dječjem odjelu Narodne knjižnice Grad.

 

 

 

U ogranaku Mokošica  program je u potpunosti posvećen djeci i mladima. Manifestaciju otvara bajkopričalica Vanja Balent u programu pod nazivom  „Vrijeme je za priču“ (10:00). Poslijepodnevno druženje započinje u 16 sati „Pričama braće Grimm“,  a u 17:30 slijedi susret sa spisateljicom Renatom Zlatković i „Priče spajalice“.  Kviz iz književnosti za učenike od 5. do 8. razreda, „Lektirko“,  na rasporedu je u 19:30. Za kraj programa organizirana je akcija razmjene knjiga između korisnika  pod nazivom „Knjige mijenjaju vlasnike“  te prigodna prodaja knjiga Društva za afirmiranje i promicanje knjige i stripa „Slagalica“.

 

 

 

 

 

Noć knjige Znanstvena knjižnica započinje otvorenim  vratima Zbirke starih i rijetkih knjiga uz izložbu „Od Homera do Aristotela“ (18:00 1. kat). Program se nastavlja predavanjem Jelene Obradović Mojaš „Dubrovački kolendari“ (18:30 2. kat), nakon kojeg slijedi prezentacija digitalne zbirke Dubrovačkih knjižnica tijekom koje će Paula Raguž i Marinka Ulaga predstaviti on-line zbirku Crvena Hrvatska i  Karnevalski listovi. Povodom svjetskog Dana knjige i autorskih prava koji se obilježava 23. travnja postavljena je izložba „Iz naše periodike kroz 20. stoljeće“  u kojoj je dan pregled događaja iz Grada i svijeta u drugoj polovici travnja kroz cijelo 20. stoljeće. Kao izvor poslužile su novine iz periodike Zavičajne zbirke Ragusina.

 

 

 

 

U Narodnoj knjižnici Grad Odjel za odrasle krenuo je tragom Raya  Bradburyja i totalitarističkog društva njegovog distopijskog romana Fahrenheit 451 u kojem je pisana riječ utjelovljena u knjigama denuncirana kao nepoželjna.  Književni žanr distopije u pravilu prikazuje zamišljeno društvo koje je lošije, neslobodnije i nepravednije od suvremenog društva, a svoja razmišljanja o Ljudskim pravima, otvorenom društvu i totalitarizmu s prisutnima će u Saloči od zrcala u 19 sati podijeliti Zdravko Bazdan. Program se nastavlja simultanim prikazivanjem filma Fahrenheit 451 (21.00 u Dječjem odjelu) Françoisa Truffauta iz 1966. godine te glazbeno-poetskim kolažom „S knjigom pod rukom: moj izbor“ (21:00 Saloča od zrcala), psiholozi, novinari, domaćice, profesori, učenici čitaju njima drage ulomke iz knjiga i pjesme koje pamte. Program završava koncertom „I glazba je slovo“ uz nastup dubrovačkih bendova Embassy 516, Feredon, Gruhak, Neverin i Reggy.

Prodajna izložba dubrovačkih izdavača trajat će tijekom cijele Noći Knjige (18:00 – 1:00 predvorje Narodne knjižnice Grad) kao i prikupljanje knjiga za zatvorsku knjižnicu, a poželjna je literatura na stranim jezicim.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja