Nedjelja, 26. siječnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Crna kronika /    Sve vijesti iz rubrike Crna kronika

MINISTARSTVO: Teretni broj potonuo kraj Kalamote, nema ozlijeđenih, ni onečisćenja mora

05.05.2015.


U ponedjeljak 4. svibnja u 12.30 sati dubrovačka Kapetanija zaprimila je dojavu o pomorskoj nezgodi na otoku Koločep gdje je došlo do havarije broda. Lučka kapetanija Dubrovnik izvjestila je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture o pomorskoj nezgodi koja se dogodila u dubrovačkom akvatoriju. 

 

 

 

Dolaskom na poziciju nezgode u mjesnu lučicu u Gornjem Čelu, inspektori sigurnosti plovidbe iz sastava dubrovačke Kapetanije utvrdili su da je prilikom iskrcaja rasutoga tereta (pijesak) pomoću bagera sa teretnoga motornog broda naziva „Sv. Kuzma“, dužine 20,9 metara, luke upisa Dubrovnik, došlo do propadanja ukrcajno - iskrcajne pramčane rampe na kojoj se nalazio bager, a što je za posljedicu imalo poremećaj trima, odnosno prodor mora te brzo potonuće broda.

 

 

 

 

Motorni teretni brod potonuo je uz samu obalu na relativno manju dubinu tako da brodsko nadgrađe na krmi broda nije uronjeno u more. Na poziciji potonuća morsko dno pretežito je pjeskovito tako da nije postojala opasnost od većeg oštećenja ili proboja oplate brodskoga trupa što bi izazvalo onečišćenje mora, a srećom nema niti ozlijeđenih u ovoj pomorskoj nezgodi.

 

 

 

Nakon obavljenoga pregleda na pozicji potonuća vlasniku broda, privatna hrvatska tvrtka, dubrovačka Kapetanija izdala je nalog za komercijalno izvlačenje i tegalj broda na sigurno privezište, stoga su u pomoć pozvani pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Dubrovnik koji su započeli ispumpavanje mora iz brodskih skladišta te privatni brod dizalica pomoću kojega je uklonjen teret pijeska iz brodskoga skladišta, kako bi brod ponovno postao plovan. Nakon što je brod otplavljen i osiguran od ponovnog potonuća uzet je u tegalj prema Rijeci dubrovačkoj kamo je privezan u 21.00 sat.

 

 

 

 

Djelatnici Lučke kapetanije Dubrovnik obavljaju očevidne radnje o uzrocima ove pomorske nezgode, stoji u današnjem priopćenju Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

 

 

foto: Ivan Ševelj

Najčitanije (7 dana)

Kako povezati Dubrovnik na mrežu autocesta hrvatskim teritorijem
KONAVLE: Poziv na besplatne treninge juda, stolnog tenisa i košarke
Noć muzeja u Konavlima


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja