Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/zupskipo/public_html/connect/spajaj.php on line 4
in.portal.hr: Prièa jedne dubrovaèke obitelji - proèitajte - upskiportal.hr - Novi upski ir

Subota, 26. svibnja 2018.Poetna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Poetna / Aktualno /

in.portal.hr: Prièa jedne dubrovaèke obitelji - proèitajte

15.11.2013.


Mala Lana Lazareviæ jedina u svijetu ima deleciju 16 kromosoma, a usto i brojne druge teškoæe s kojima se mora nositi u odrastanju. No Lana ima svoj svijet, nasmijan i topao, sve to zahvaljujuæi bezuvjetnoj ljubavi koju joj pružaju dvije sestre i roditelji. Ovo je njihova prièa koja vas dirne do suza, ali i ohrabri da na život gledate kroz drugaèiju, veseliju vizuru

 

Dženita Lazareviæ, majka tri krasne curice, s èitateljima In-Portala podijelila je prièu koja otkriva istinu staru kao i sam svemir: ljubav je najmoæniji lijek za sve bolesti, ljubav je valuta pred kojom su svi dolari, euri i kune tek bezvrijedni papiri. Evo dakle što nam prièa mama Dženita:
 

“Svoje prvu djevojèicu rodila sam sa 24 godine. Porod  je  prošao izvrsno, kako bih samo poželjela drugim mamama. Nakon šest godina ostajem trudna s mojom Lanom. Trudnoæa je bila idealna. Danas, kad pogledam sve moje tri trudnoæe, trudnoæa s Lanom je bila najbolja, bez ikakvih teškoæa ili straha.

 

 

Bešæutni lijeènik

 

Došao je dan poroda. Dolaskom u bolnicu u èetiri sata ujutro lijeènik me pregledao i rekao da je sve u redu. Oko 7:25 puknuo je vodenjak, stavili su mi drip i ctg. Lijeènik se pozdravio, rekao da odlazi iz dežurstva i najavio da bi do 9 – 9:30 sati trebala roditi. Babice

 su me rotirale na sve strane, mislim da nije bilo položaja za izgon.  Nisu zvali lijeènika.

 

Došlo je veæ 11:40 sati, vidjela sam da se nešto dogaða, jedna babica je izasla iz raðaonice dok je druga upirala po trbuhu. Konaèno je došao i lijeènik. Moje dijete je bilo vani, u gustom mekoniju, lijeènik je nije pokušao niti aspirirati, veæ je samo uzeo malo vode i poprskao dijete. Tada su došli pedijatri i preuzeli dijete, te je pokušali aspirirati. Sve je trajalo do 12:20 sati kad je lijeènik rekao da me on neæe šivati veæ da to urade babice. Moje dijete je odnešeno na neonatologiju. Meni su zabranili dizanje do šest sati poslijepodne. Dali su mi telefon da nazovem muža i kažem mu da nešto nije u redu sa djetetom.

 

Mi zaista nismo znali ništa što nas oèekuje. Do tada u našoj obitelji nije bilo nikakvih problema, najteža bolest bila je bronhitis. Mislili smo da je samo bitno da dijete ostane živo. U to vrijeme suprug  je dobivao jednu informaciju o stanju djeteta, a ja drugu. On je bio optimistièan, a ja u depresiji. Nakon jedanaest dana tražili smo da idemo na Rebro, kamo smo i otišli. Naša obitelj specifièna je i zbog toga što je suprug pomorac. Kad smo iz Dubrovnika došli u Zagreb 11 dana nakon poroda, moj suprug je ostao još samo èetiri dana i morao je otputovati.  Ostala sam sama, prvi put u gradu kojeg ne poznajem, moja starija kæi je ostala u Dubrovniku, a suprug negdje na putu prema Japanu.

 

 

Pomoæ na forumu 'Mama i beba'

 

U Zagrebu sam prvi put doznala da moje dijete ima dvije rupice na srcu ASDII i VSD, stenozu hoana, hipotoniju, asfiksiju, hemoralgiju, možda neæe moæi sjesti. Vježbati nismo mogli zbog srca. Na težini je jako malo dobivala. Kad smo došli kuæi, hranila sam je po tri sata. Lijeènici su mi savjetovali da je stavim na sondu,  ali to sam tvrdoglavo odbijala. Muèili smo se s hranjenjem, ali danas imam curicu koja se sama hrani. Tek nakon godinu dana na internetu sam našla da hipotonci imaju problem s gutanjem.
 

U tim trenucima najviše su mi pomogli savjeti roditelja na forumu Mama i beba. Za svaki svoj problem mogla sam se posavjetovati sa svojim virtualnim prijateljima. Mnoge od tih majki sam upoznala i savjetujemo se i danas. Lanin oporavak trajao je dugo. Svaka vježba trajala je po osam mjeseci dok bi je  ona svladala. Ono što je zdravoj djeci bilo prirodno, okretanje, hvatanje, mojoj Lani je bio veliki napor.

 

Kad je imala dvije i pol godine završila je na JILD-u (Jedinica intenzivnog lijeèenja) u Splitu. Helikopterom je prebaèena u Split,  jer u Dubrovniku nemamo JIL za djecu. Nisu joj dali nikakvu šansu, ali ja sam u srcu znala da æe ona to prebroditi. Suprug je bio na brodu, u Indoneziji, i nije se mogao iskrcati. Moja obitelj mi je tada bila velika potpora. Svaki dan sam išla na JILD, dijete je bilo sedirano, ali kad bih vidjela da je živa meni je to bilo dovoljno. Onaj strah da æemo je izgubiti bio je uvijek negdje tu, ali bih na kraju odmahnula rukom i rekla idemo dalje. Sutra je novi dan.

 

 

Mama za sve

 

Ispred vrata JILD-a upoznala sam krasne roditelje, njihova kazivanja ulijevala su mi nadu da æe sve biti dobro. Suprug nam se pridružio nakon deset dana i tad je bilo lakše. Iduæe tri godine Lana i ja provele smo na relaciji kuæa-bolnica. Svaki njen pomak mi smo slavili. Nauèili smo je da je ravnopravna, nikad je nismo odvajali, ima svu ljubav svijeta kao što ona nama poklanja svoju toplinu i nježnost. Bila sam ne samo majka, veæ i medicinska sestra, nauèila sam aspirirati je, mjeriti saturacije, stavljati na kisik, sve ono što joj je u datom trenutku potrebno.


Izborila sam se za fizioterapiju u kuæi u èemu mi je pomogla udruga Oko iz Zagreba. Lana je bilo prvo dijete u Dubrovniku koje je dobilo fizioterapeuta u kuæi i to nam je jako puno pomoglo. Imali smo i imamo i dalje odliène fizioterapeute koji su postali  dio naše obitelji.

Uspjeli smo da uèini prve korake s pet godina i bili smo ponosni na nju, a vidjela sam da je i ona bila izuzetno sretna i ponosna kad je krenula u prvi pohod po kuæi.
 

Do tada smo ja i ona puzale po podu u duetu. Naša treæa djevojèica rodila se 18. kolovoza 2009. godine. Lana se prema njoj ponašala kao prava starija seka. Ljubila je i grlila, mi smo dozvoljavali da je i malo drži u rukama, naravno da smo bili uz nju, ali to je njoj puno znaèilo. Danas su izuzetno povezane. I dalje jedna drugoj pružaju zagrljaje i potporu. Leila je preuzela ulogu zaštitnice. Najstarija sestra se obožava s njima igrati. Najljepše je kad nam doðe tata koji bude odsutan po tri mjeseca i onda smo kompletna obitelj.
 

Uz sve dijagnoze, 2008. godine uspijeli smo uz pomocæFISH metode koja je raðena kod prof. Schinzla u Švicarskoj dobiti konkretan nalaz. Lana jedina u svijetu ima deleciju 16 kromosoma, jedan dio se s kratkog kraka kromosoma otkinuo i uduplao na dugom kraku, kako nam je laièki objašnjeno. Što to znaèi nitko nam nije znao objasniti. Ne znamo ni što nam dalje nosi.

 

 

Nema predaje!

 

Lana osim svih tih dijagnoza ima i kifoskoliozu, operirana je 2010. godine i oèekuje je još jedna operacija. Kad lijeènici vide malo krhko stvorenje misle da joj je veliki problem izdržati tako velike zahvate. Lana je to podnijela vrhunski. Školu pohaða kod kuæe, što nam se pokazalo idealnim. Kao roditelj znam da moje dijete ne može iæi u školu kao njeni vršnjaci, ali sam željela da ima neku obvezu. Nauèila je mnogo, ali i mi smo uz nju  nauèili neke osnovne vrijednosti na koje prije nismo toliko pazili. Ono što nam je danas bitno je prije svega zdravlje, obitelj koja je zadovoljna i èvrsta. 
 

U Laninom odrastanju prošli smo svašta. Neke trenutke nastojim zaboraviti. Kad pogledam unatrag, naš poèetak bio je težak. Nakon što sam u svojoj glavi posložila da je to tako, nema plakanja, nema strahova samo gledanje prema naprijed i borba, Lanin oporavak krenuo je uzlaznom putanjom.

 

Nije mi žao što smo tri godine bile zatvorene u kuæi, izlazeæi samo na balkon i na putu prema bolnici, vježbajuæi na podu i do šest sati dnevno, puzeæi zajedno s njom, rezultati su nas nosili naprijed. Danas nam je kao problem ostao govor, ali ipak imamo komunikaciju. Mi se i oèima razumijemo. Dok bi Lana spavala, ja sam išèitavala zakone, pratila dogaðanja na internetu, nastojala da starije djevojèice ne budu zakinute jer smo dosta radili sa sekom. Sa sigurnošæu mogu reæi da su moja zdrava djeca imala isto toliko pažnje kao i Lana. One su jednake u svemu i mislim da ih ne treba ni u èemu ogranièavati, niti sputavati.

 

 

Svijet topao i veseo, usprkos svemu

 

Lana danas ima 10 godina, obzirom na njene dijagnoze mi živimo dan po dan. Ne mogu znati što nam sutra donosi, ali moj suprug i ja nauèili smo stariju kæer da, ukoliko to bude potrebno i dogodi se da nas sutra ne bude, Lanine sestre æe biti te koje æe svojoj sestri pomagati i skrbiti se. Ne bih željela da moje dijete bude u nekoj ustanovi, meðu nepoznatima. Ona ima svoju obitelj koja je uz nju zauvijek. Nažalost još uvijek se dogaða da ljudi nisu svjesni da se invaliditet može dogoditi svakome.


Moja Lana ima svoj svijet, veseo, nasmijan, topao i nauèila je da je to tako. Kroz naš život pratili su nas razni ljudi, najviše smo se zbližili s roditeljima koji su u sliènoj situaciji, mnogi naši prijatelji kad smo dobili Lanu nisu niti dignuli slušalicu i pitali kako je. Ne zamjeram im. Hvala djeèjem odjelu OB Dubrovnik, JILD Split, KB Rebro i prim. Dr. Šariæu, dr. Sršen koja nam je uvijek na raspolaganju, patronaži Ane Švarc, našim dragim fizioterapeutima: Heleni, Ružici, Mariji, Ivanu, Nataši. Hvala roditeljima djece s teškoæama koji su nas upuæivali na prava vrata i davali nam podršku. Goranki, Zineti, Vesni, Lini, Lindi i Katarini iz HZZO Dubrovnik jer su znale uputiti da ostvarimo svoja prava. Hvala obitelji i prijateljima koji su uz nas sve ovo prolazili."

 

Zabilježila: Božica Ravliæ www.in.portal.hr  

http://www.in-portal.hr/clanak/nasa-prica-obitelj-lazarevic


Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 122

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 177

Najitanije (7 dana)

ŠUSTAR S NARDELLIJEM: I dalje æemo poticati obnovu turistièkih kapaciteta
GDPR: Smiju li roditelji bez dozvole djece vidjeti ocjene u imeniku
Župski laureati su ès Anðela Æesiæ, Petar Ivelja i Marijo Baroviæ


Izdava:

upski portal d.o.o.
Put za Petrau 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate utalo Cvjetkovi, glavna urednica

© upski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti koritenja


Poetna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolaie kako bi osigurale bolje korisniko iskustvo i funkcionalnost. Koristei nae stranice slaete se s koritenjem kolaia. Proitajte vie: Uvjeti koritenja