Srijeda, 5. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Župan Dobroslavić: Dobili smo bitku za kopneno povezivanje s ostatkom Hrvatske - gradi se Pelješki most

12.05.2015.


Dubrovačko-neretvanska županija  danas je proslavila svoj Dan i blagdan našega nebeskog zaštitnika Sv. Leopolda Bogdana Mandića. 

-. Želim da nas ovaj blagdan sve dodatno ojača u našem radu za dobrobit naše županije i naših sugrađana. U tome nam je, kao i uvijek, na pomoći naš zaštitnik Sv. Leopold Bogdan Mandić. Hrvatski svetac iz Boke Kotorske koji je uvijek tražio i izvlačio ono najbolje iz ljudi. Mi također moramo izvlačiti iz sebe ono najbolje kako bismo uspješno služili našim sugrađanima, kazao je na svečanoj Županijskoj skupštini župan Nikola Dobroslavić, te nastavio:
 

Možemo ustvrditi da je ova županija napokon dobila mukotrpnu bitku za kopneno povezivanje s ostatkom Hrvatske. Pelješki most će se nastaviti graditi. Nema više nikoga tko drugačije govori. Ni u Hrvatskoj, niti u Europi.

 

 

 

Dobili smo i bitku za regionalni status. Ova županija ostat će jedinica područne samouprave, odnosno regija. Malo tko ozbiljan to još spori. Utihnuli su oni koji su zagovarali ukidanje županija, gradova i općina.

 

 

 

Ostaju možda samo oni koji misle da na pr. županije treba ukinuti jer ih oni ne mogu politički osvojiti. Njima možemo poručiti: Legitimno je željeti politički uspjeh, ali  se zbog toga ne mijenja teritorijalni ustroj države. Pogotovo se ne mijenja ustroj na način da se unutar hrvatskog nacionalnog korpusa otvaraju nove podjele, razdori i sukobi. Hrvatsko jedinstvo utemeljeno je na velikim žrtvama. Zato nitko nema pravo ičim ga dovoditi u pitanje.

 

 

Naša županija ustraje na povezivanju Dubrovnika autocestom, dionicom Ploče – Osojnik, kroz našu županiju. Tako je to planirano prostornim i strateškim dokumentima ove države. I tako to naša Vlada treba i ostvariti. Mi moramo povezati Hrvatsku, a naši susjedi znat će, i bez naše pomoći, sebe povezati.

 

 

 

Međutim, s našim susjedima mora naša Vlada što prije riješiti pitanje granica. Da se identificira granica, na kopnu i na moru. Da možemo ostati usmjereni k budućnosti, a ne osvrtati se neprestano prema prošlosti. Da ne bi pojedincima ponovo padalo na pamet svojatati Prevlaku na pr.  

 

 

 

Mi smo okrenuti razvitku, premda već sada spadamo među razvijenije i uspješnije hrvatske županije. Međutim, dok imamo i jednog nezaposlenog sugrađanina nećemo biti  zadovoljni. Dok ne osiguramo svakome mladom čovjeku perspektivu sukladno njegovim sklonostima nećemo posustati.

 

 

 

Europa nas podsjeća da za sustavan razvitak moramo imati strategije i planove. Da se, kao kod putovanja, mora znati kamo se želi ići, a mora i utvrditi kojim putom je tamo moguće stići.  Mi smo u ovoj županiji to znali i sami. Zato smo izradili, osim županijske razvojne strategije, sektorske strategije i razvojne programe za:

  • turizam,

  • vinarstvo i vinogradarstvo,

  • informacijsko komunikacijske tehnologije,

  • upravljanje obalnim područjem,

  • kongresni centar,

  • obnovljive izvore energije,

  • širokopojasni internet,

  • ruralno područje i tradicijske proizvode,

  • utjecaj krajobraza na brand i image Grada, te, najnovije, izrađujemo

  • Glavni plan razvoja funkcionalne regije Južne Dalmacije.

 

 

Sve to uz brigu za zaštitu okoliša i prirode. Izradom strateških procjena utjecaja na okoliš. Za razliku od postupka za istraživanje i korištenje nafte i plina na Jadranu, kojem se, zbog nezakonitosti i propusta, Županijska skupština usprotivila i traži njegovo vraćanje na početak.

 

 

Poštujući sve mjere zaštite okoliša rješavamo složeno pitanje zbrinjavanja otpada. Centar u Lučinom razdolju mora se, prema dinamici usuglašenoj s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, početi graditi 2016. god.

 

 

Veselimo se ulaganjima u Zračnu luku Dubrovnik i u Luku Ploče, koje smo projekte uvijek podupirali.

 

 

Veselimo se velikom investicijskom valu koji se događa u našoj županiji. Njemu su pridonijeli Županija, gradovi i općine, donošenjem poticajnih prostornih planova. Očekujemo da će taj val postati trajna plima koja će nam donijeti potrebna radna mjesta i bolju kvalitetu življenja.

 

 

 

Pripremamo se za korištenje fondova EU, za koje već izradili brojne prijave. Do sada smo koristili pretpristupne i prekogranične programe. Naučili smo, kroz našu Agenciju, kako se to radi, sad očekujemo od ministarstava koja provode natječaje realizaciju naših velikih investicija.

 

 

Brinemo o našim mladima, njihovom obrazovanju, o zdravstvu, kulturi i športu. Lukama, pomorskom dobru i cestama.  Naš fokus trajno je usmjeren na naše sugrađane treće životne dobi, kojima moramo vratiti ono što su  nam oni kroz svoj radni vijek dali.

 

 

 

Posebno ne zaboravljamo naše branitelje koji su nam svojim životima, svojom hrabrošću i spremnošću na žrtvu, darovali slobodu i samostalnu, demokratsku Hrvatsku državu. Ne zaboravljamo ni istinskog Oca Domovine, našega prvog predsjednika dr. Franja Tuđmana. Njegova veličina,  veličina njegovog djela svakim su danom sve jasnija i sve očitija.

 

 

Na takav način nastaviti ćemo graditi i profilirati našu županiju. Koristiti njene prednosti, čuvati kulturno i graditeljsko naslijeđe, čuvati prirodu i okoliš. Osiguravati njenim posjetiteljima ugodan boravak i uživanje u njenoj ljepoti, a njenim žiteljima kvalitetan život, riječi su župana Dobroslavića.

Najčitanije (7 dana)

KORONA: Četvero novozaraženih, dvoje stranaca
LIBERTAS: Novi vozni red autobusa
Što sve ima na Župskoj placi


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja