Petak, 29. svibnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

FOTOGALERIJA: HDZ-ovci Župe dubrovačke na Bleiburgu

19.05.2015.


U organizaciji Hrvatske demokratske zajednice Župe dubrovačke članovi HDZ-a hodočastili su u Bleiburg na komemoraciju povodom 70. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta.

 

 

Krenuli su autobusom u petak 15. svibnja, te posjetili Veliko Trgovišće, rodno mjesto dr. Franje Tuđmana. Obišli su rodnu kuću i spomen školu dr. Franje Tuđmana, gdje im  je gosp. Antun Prekrat, koji se 15 godina brine o Tuđmanovoj spomen kući i školi,  ispričao o životnom putu dr. Franja Tuđmana. U mjesnoj crkvi Majke Božje od Sedam Žalosti, dočekao ih je mjesni svećenik don. Ivan Dužaić i upoznao sa župom i vjernicima Velikog Trgovišća. Posebno se osvrnuo na ubojstvo dr. mons. Josipa Marija Carevića, koji je bio biskup Dubrovačke biskupije prije Drugog svjetskog rata. Za vrijeme svog mandata u Dubrovniku, 1935. godine dao je podići poznati dubrovački simbol, križ na Srđu. Umirovljen je u Hrvatskom zagorju, gdje je nakon Drugog svjetskog rata okrutno mučen i ubijen u Velikom Trgovišću od strane partizanskih vlasti, te mu se do danas ne zna za grob.
 

U subotu 16. svibnja, pridružili su se mnogobrojnim hodočasnicima koji su krenuli na Bleiburg. Posjetili su mjesnu crkvu Sv.Andrije i groblje, pomolili se i poklonili kod hrvatskog groba svim žrtvama koje su zvjerski ubijene i tu sahranjene. Zajednička Procesija je dalje vodila na Bleiburško polje gdje je Lijepom našom započela komemoracija i sjećanje na pokolj i kolonu smrti. Zajedništvo Hrvatskog naroda kroz molitvu nekoliko desetaka tisuća hodočasnika svakoga je činio ponosnim i pružao mu izuzetan doživljaj. Posebno se dojmila nadahnuta propovijed  kardinala Bozanića koji je, između ostalog, poručio kako samo istina može osloboditi zločin koji je zadesio hrvatski narod u koloni smrti. Nakon komemoracije i Sv.mise hodočasnicima se pridružio don. Miljenko Babaić koji je pričao o stradanju hrvatskog naroda na Bleiburgu i Križnom putu.
 

Na povratku s hodočašća 17. svibnja, posjetili su Svetište Majke Božje Bistričke. Sudjelovali su u Svetoj misi, gdje ih je mjesni župnik posebno pozdravio kao hodočasnike iz Župe dubrovačke koji su bili na Bleiburgu. U večernjim satima sretno su stigli u svoju Župu dubrovačka puni dojmova, emocija i ponosa što su bili sudionici komemoracije u Bleiburgu povodom 70. obljetnice Bleiburške tragedije.

 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja