Nedjelja, 27. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Crna kronika /    Sve vijesti iz rubrike Crna kronika

Mladi i opijati: 60 posto osmaša pije alkohol, a 12 posto ih se drogira

07.10.2013.


Na području Dubrovačko-neretvanske županije 60% učenika osmih razreda osnovnih škola jednom ili više puta konzumiralo je alkohol, a njih 20% u posljednjih mjesec dana. Dok na razini Hrvatske dječaci najčešće piju pivo, a djevojčice žestoka pića pomiješana sa sokom, među učenicima Dubrovačko-neretvanske županije žestoka pića sa sokom su najkonzumiranija alkoholna pića i kod dječaka i kod djevojčica.

Što se tiče opojnih droga, marihuanu je barem jednom u životu uzelo 12% ispitanih učenika, odnosno 9% u posljednjih mjesec dana. S ecstasyjem je eksperimentiralo gotovo 6% učenika.

24% ispitanih učenika je jednom ili više puta u životu udisalo ljepilo ili neka druga otapala (inhalanti).

Rezultati su ulaznog anketiranja učenika provedenog u prošloj školskog godini u sklopu državnog preventivnog projekta „Zdrav za 5“. U sklopu ovog projekta provedeno je istraživanje među učenicima osmih razreda osnovnih škola te učenicima prvih i drugih razreda srednjih škola o njihovim  navikama i stavovima u pogledu štetnosti konzumiranja alkohola, droga i igrama  na sreću. Ovim istraživanjem bilo je obuhvaćeno 512 učenika u tri srednje i tri osnovne škole na područje naše županije.

Od ukupnog broja anketiranih učenika njih 23% je izjavilo da poznaje pet ili više osoba koje su konzumirale neke oblike droga.

U školama u kojima je provedeno anketiranje, djelatnici Zavoda za  javno zdravstvo su zajedno s policijskim službenicima PU dubrovačko-neretvanske, proveli predavanja i to učenicima osmih razreda osnovnih škola na temu alkohola, učenicima prvih razreda srednjih škola na temu droga, dok se učenicima drugih razreda srednjih škola predavalo o kocki i klađenju.

Kako ističu iz policije, ova predavanja će se u ovoj školskoj godini 2013/2014 u sklopu projekta „Zdrav za 5“ provesti i u svim drugim osnovnim i srednjim školama  na području Županije dubrovačko-neretvanske.

Osim aktivnog podizanja razine informiranosti i znanja o štetnosti i kažnjivosti ovakvih oblika društveno neprihvatljivih ponašanja, cilj ovog projekta je i raditi na jačanju te izražavanju stavova djece i mladih kroz predstavljanje mogućnosti odabira i odupiranja vršnjačkim pritiscima.  


 


 

 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja