Utorak, 11. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

ŽUC: Smanjenje sredstava ugrožava održavanje i razvoj cesta po Županiji

20.05.2015.


Ravnatelj Županijske uprave za ceste  Nikša Konjevod upoznao je župana Nikolu Dobroslavića o utjecaju najava potpredsjednika Vlade RH Branka Grčića o snižavanju godišnjih naknada za uporabu javnih cesta na mrežu županijskih i lokalnih cesta.

 

 

 

Ravnatelj ŽUC-a Konjevod  istaknuo je da je ŽUC u prethodne dvije godine  već ostao bez 7,5 milijuna kuna godišnjih prihoda zbog raznih odluka Ministarstva prometa u odnosu na prethodna razdoblja. Time je, naveo je Konjevod, „već značajno smanjena investicijska sposobnost ŽUC-a, jer nažalost već i postojeća sredstva nisu dostatna za zadovoljenje propisanog standarda održavanja cesta“.

 

 

 

- Stoga nevjerojatno zvuči najava da će se sredstva dodatno smanjivati.- zaključio je Konjevod i dodao da  su se druge obvezne naknade u sklopu tehničkog pregleda višekratno povećavale, dok je godišnja naknada za uporabu javnih cesta na razini iz 2003. godine.

    

 

 

Župan Dobroslavić istaknuo je da je održavanje i razvijanje mreže županijskih i lokalnih cesta DNŽ od iznimne važnosti, ne samo radi sigurnosti prometa već i zato što su iste bitan čimbenik u gospodarskom razvoju DNŽ, urbanih, a naročito ruralnih područja.

 

 

 

Istaknuo je kako godišnja naknada za uporabu javnih cesta nije običan parafiskalni namet, kako tvrdi Grčić, već je to realno i namjensko ulaganje u cestovnu infrastrukturu,  „što vidimo i osjećamo na terenu kroz aktivnosti ŽUC-a“.

 

 

 

- Takve odluke za Županiju nisu dobre, te pozivam Vladu i apeliram da ih ne donosi samostalno i bez dogovora i konzultacija sa Županijama. Smanjenje ovih sredstava značilo bi zanemarivanje  najveće mreže cesta u RH, a njezino održavanje dodatno opteretilo već osiromašene proračune jedinica lokalne i regionalne samouprave.- zaključio je župan i dodao kako će se preko  Hrvatske zajednice županija  zalagati da se iznađu drugi načini kompenzacije povećanja trošarine za gorivo i time olakšanja svakodnevnog povećanja financijskog tereta hrvatskih građana, a koji ne smiju ugroziti sigurnost prometa na županijskim i lokalnim cestama.

Najčitanije (7 dana)

U Župi korištena lažna novčanica od 1000 kuna
Novi slučaj zaraze koronom u Župi dubrovačkoj
U DNŽ 41 posto noćenja i 50 posto turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja