Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/zupskipo/public_html/connect/spajaj.php on line 4
Ifo indeks: Hrvatsko gospodarstvo najlošije u istoènoj Europi, gore od Albanije i BiH - upskiportal.hr - Novi upski ir

Subota, 26. svibnja 2018.Poetna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Poetna / Aktualno /

Ifo indeks: Hrvatsko gospodarstvo najlošije u istoènoj Europi, gore od Albanije i BiH

27.05.2015.


Istraživanje Ifo instituta pokazuje da se gospodarska klima znatno poboljšala u Europi, osobito u istoènoj gdje je indeks porastao za gotovo 20 bodova, što je najviša razina u posljednjih osam godina 

 

 

 

 

Meðu zemljama istoène Europe Hrvatska se istièe negativnim ocjenama o stanju gospodarstva, prema Institutu za ekonomska istraživanja iz Münchena (Ifo institut).
 
 

 

 

Od zemalja ovog podruèja (èlanice EU plus Srbija, BiH, Kosovo, Makedonija i Albanija), Hrvatska ima najlošiju ocjenu trenutnog stanja u zemlji (uz BiH i Srbiju) i daleko je ispod prosjeka zemalja ovog podruèja, objavio je HGK.
 
 

 

 

Kao najznaèajniji ekonomski problemi u Hrvatskoj se apostrofiraju nezaposlenost i manjak povjerenja u ekonomsku politiku Vlade.
 
 

 

 

"Utješno je da se prepoznaju naznake oporavka gospodarstva u iduæim mjesecima te se oèekuje blagi gospodarski rast u drugom kvartalu ove godine od 0,4%, što je najniža oèekivana stopa rasta meðu 35 promatranih zemalja Europe, ukoliko izuzmemo Cipar, za kojega je prognoza negativna“, kaže Zvonimir Saviæ, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK.

 

 
 

 

Ifo institut od 1981. kvartalno provodi anketu (The World Economic Survey - WES) u stotinjak zemalja, s pitanjima  u vezi sa stanjem i procjenom razvoja gospodarskog ciklusa te aktualnim gospodarskim temama, a aktualni rezulatiti su iz  istraživanja koje je provedeno u travnju ove godine.   
 
 

 

 

Ifo indeks za svjetsko gospodarstvo (ocjene trenutnog stanja u odnosu na prošlu godinu te prognoze za razdoblje nakon šest mjeseci), u drugom je kvartalu ove godine porastao do 99,5 bodova s 95,9 bodova iz prethodnoga kvartala.
 
 

 

 

Ocjene pokazuju da se gospodarska klima znatno poboljšala u Europi, osobito u njenu istoènom dijelu, gdje je indeks porastao za gotovo 20 bodova do najviše razine u posljednjih osam godina.
 
 

 

 

U Aziji je ostvaren samo blaži napredak koji je vratio kretanja na razinu dugoroènog prosjeka, dok je u Sjevernoj Americi indikator gospodarske klime pao za gotovo deset bodova, ali je ostao znatno iznad dugoroènog prosjeka.
 
 

 

 

Najpesimistiènije ocjene ostale su na prostoru Bliskog istoka i Latinske Amerike, gdje je indeks nastavio padati do najniže razine u posljednjih šest godina.
 
 

 

 

Prema procjenama struènjaka ankete WES, na podruèju Europe i SAD-a oèekuje se ubrzanje gospodarskog rasta na 1,7% odnosno 2,7%. S druge strane, za podruèje Latinske Amerike i Azije oèekuje se usporenje do 1,3% odnosno 3,6%, dok se za Rusiju i Ukrajinu predviða duboka recesija.
 
 

 

 

Indeks agregiran na razinu cijelog svijeta predviða ubrzanje rasta na 2,3% i to na temelju niskih cijena nafte (s redistribucijom dohotka od zemalja proizvoðaèa prema zemljama uvoznicama nafte) te ekspanzivne monetarne politike koja je aktualna u veæem dijelu svijeta (Europi, Japanu, ekonomijama u nastanku ...).
 
 

 

 

U Europi je znaèajan utjecaj deprecijacije eura prema dolaru, koja donosi jaèanje njene cjenovne konkurentnosti te potencira rast izvoza.
 
 

 

 

Opæenita je ocjena da inflacijska oèekivanja ostaju niska (osobito u Europi), a najbitnijim ekonomskim problemima smatraju se nezaposlenost i manjak povjerenja u ekonomsku politiku vlade.

Banka.hr


Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 122

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 177

Najitanije (7 dana)

ŠUSTAR S NARDELLIJEM: I dalje æemo poticati obnovu turistièkih kapaciteta
GDPR: Smiju li roditelji bez dozvole djece vidjeti ocjene u imeniku
Župski laureati su ès Anðela Æesiæ, Petar Ivelja i Marijo Baroviæ


Izdava:

upski portal d.o.o.
Put za Petrau 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate utalo Cvjetkovi, glavna urednica

© upski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti koritenja


Poetna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolaie kako bi osigurale bolje korisniko iskustvo i funkcionalnost. Koristei nae stranice slaete se s koritenjem kolaia. Proitajte vie: Uvjeti koritenja