Subota, 6. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Župan Dobroslavić pozvao ministra Lorencina da povuče prijedloge zakone i brani decentralizaciju u turizmu!

07.07.2015.


Župan Nikola Dobroslavić, direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić i pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prirode Nikola Veraja održali su danas konferenciju za novinare na temu novih turističkih zakona te rezultata Strateške procjene utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa za ugljikovodike na Jadranu.

 

 

 

Župan Dobroslavić kazao je kako je ovakav način donošenja zakona apsolutno neprihvatljiv te je u suprotnosti s donesenom Strategijom razvoja turizma. '' Predlaže ih se po hitnom postupku, što je neprihvatljivo i pokazuje neke skrivene namjere. Jedino što u turizmu treba hitnost je obećano smanjenje PDV, sve ostalo je u turizmu redovno.''- rekao je Dobroslavić

 

 

 

Naime, izmjene zakona temeljito su pripremane (za svaki od navedenih dokumenata je provedena i stručna rasprava) i  proces je zaključen u travnju 2014. godine, dakle prije više od dvije godine. Danas Ministarstvo turizma traži donošenje predloženih zakona po hitnoj proceduri u Hrvatskom saboru, što je potpuno nepotrebno, suprotno demokratskoj praksi i Poslovniku Hrvatskog sabora.

 

 

 

U prijedlogu ovih zakona sporno je i odstupanje Ministarstva od  alociranja financijskih sredstava kako je to ranije bilo najavljeno. Štoviše predložene izmjene i dopune Zakona o članarini u turističkoj zajednici značajno povećavaju prihode Glavnog ureda i to na štetu turističkih zajednica općina i gradova kroz odredbu da tvrtke koje posluju u 4 i više županija članarinu plaćaju po drugačijem rasporedu. Smanjuju se sredstva kojima će raspolagati turističke zajednice županija i to smanjenjem članarine i drugačijom raspodjelom sredstava boravišne pristojbe nautičara.

 

 

 

U prijedlogu Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma propisano je niz razloga za ukidanje turističke zajednice, međutim predlagatelj nije u cjelini sagledao posljedice ukidanja pojedine turističke zajednice.U prijedlogu Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma više nema obveznog osnivanja turističke zajednice, a to znači da je rješenje o ukidanju pojedine turističke zajednice de facto njen trajni prestanak postojanja.

 

 

Mjere koje provodi Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica u projektu PPS - HRVATSKA 365 u sustavu turističkih zajednica su usmjereni na izgradnju dodatnog sustava u kojem ne sudjeluju turističke zajednice županija. Objedinjavanje turističkih zajednica općina i gradova je provedeno putem natječaja, bez mogućnosti da turistička zajednica županije sudjeluje u ovom procesu.

 

 

 

Sada su na području Dubrovačko-neretvanske županije tri PPS destinacije koje obuhvaćaju sve turističke zajednice općina i gradova osim Lastova. Koordinatori navedene tri PPS destinacije su turističke zajednice Dubrovnik, Orebić i Ploče. Uspostava PPS destinacija je proces koji traje od lipnja prošle godine, a prijedlozi zakona čekali su dok se ne izgradi ova paralelna struktura u sustavu turističkih zajednica.

 

 

 

Prema prijedlogu zakona sporan je i model raspisivanja i provedbe natječaja prema kojem bi administrativna procedura oko provođenja natječaja bila prepuštena turističkim zajednicama županija, a o dodjeli sredstava iz fondova u konačnici bi odlučivala Hrvatska turistička zajednica.

 

 

 

'' Neka onaj tko ih zagovara nosi izmjene zakona u svom izbornom programu. Ne dolazi u obzir hitni postupak, ništa u turizmu ne gori. Pozivam ministra da povuče prijedloge zakona, pozivam IDS da ostane na braniku sadašnjeg regionalnog ustroja i decentralizacije.'' –zaključio je župan Dobroslavić

 

 

 

Vezano uz rezultate Strateške procjene utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa za ugljikovodike na Jadranu župan Dobroslavić je iskazao protivljenje postupku izdavanja koncesije na istraživanje nafte na našem području te istaknuo kako je Županijska skupština donijela Zaključak kojim se protivi provedenom postupku Vlade RH glede izdavanja koncesija za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području DNŽ.

 

 

Iako je dubrovačko područje jedno od seizmički najugroženijih po aktivnosti i po potencijalu potresa, nisu određene posebne mjere izuzimanja i ograničenja na području Dubrovačko-neretvanske županije.

 

 

 

„Sramotno je da je od 11 prigovora koje je Dubrovačko-neretvanska županija uputila na sami postupak, samo jedan djelomično prihvaćen te je nedovoljno vrednovana opasnost od eventualnih nesreća i njihovog utjecaja na turizam i ribarstvo.“- zaključio je pročelnik Veraja. 

Najčitanije (7 dana)

Javni natječaj za zakup javnih površina na lukobranu u Mlinima
Jadrolinja će Gradu Dubrovniku uputiti prijedlog za povezivanje Elafita modernim brodom
Stožer: Na jugu Hrvatske nitko nije u samoizolaciji zbog korone


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja