Nedjelja, 31. svibnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Gradski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

NOĆNE SERENATE: Klapa Kaše kao Trubaduri

14.07.2015.


Klapa Kaše i Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Đela Jusića, uz Klapu Neverin, Davora Ercega, Suzi Sokol i Kruna Težaka kao goste koncerta, nastupit će s repertoarom Dubrovačkih trubadura u srijedu, 15. srpnja u 22 sata na Boškovićevoj poljani te tako otvoriti novi off program Igara „Noćne serenate“.
 

Klapa Kaše ime je dobila po lukobranu koji se nalazi ispred stare gradske luke, a simbolizira klapu kao lukobran višeglasnog pjevanja dubrovačkog kraja. Jedna su od najnagrađivanijih hrvatskih klapa posljednjih godina, od čega treba istaknuti dvije pobjede na najprestižnijem klapskom festivalu u Omišu, 2012. i 2014. godine te čak pet nagrada osvojenih na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu klapa u Perastu. Kaše trenutno pripremaju novi nosač zvuka „Kaše pjevaju Trubadure – Pusti da ti leut svira“, koji je klapa snimila uz Dubrovački simfonijski orkestar, pod ravnanjem Đela Jusića, što je i bio povod za ovaj koncert na kojem će biti izvedene 24 najpopularnije skladbe Dubrovačkih trubadura i Đela Jusića koje su obilježile povijest hrvatske zabavne glazbe. Među njima su „Pusti da ti leut svira“, „Dalmatinski lero“, „Lula starog kapetana“, „Nikoleta“, „La Musica di notte“ i druge.
 

Dubrovački simfonijski orkestar koji ove godine slavi svoju devedestu obljetnicu postojanja, obogaćuje glazbeni život Dubrovnika brojnim cjelogodišnjim izvedbama. Knežev dvor, dubrovačke crkve i trgovi, koncertne su pozornice na kojima, posebice u vrijeme Dubrovačkih ljetnih igara, s orkestrom nastupaju najveći domaći i strani dirigenti te solisti, interpretirajući djela majstora baroka, klasike i romantizma. Njihov nekadašnji stalni dirigent, maestro Đelo Jusić, istaknuti je hrvatski skladatelj, dirigent, gitarist i aranžer, ujedno i osnivač Dubrovačkih trubadura 1961. godine. Skladao je glazbu za mnoge filmove i kazališne predstave te je laureat niza festivala i dobitnik strukovnih priznanja.
 

Koncept novog off programa Igara „Noćne serenate“ pod pokroviteljskom Croatia osiguranja, inspiriran je izvornim pučkim izričajima gradskih sredina koji su se tijekom vremena, nadahnuti spregom pjesnika, skladatelja i interpreta, preobrazili u glazbenu i pjesničku vrstu tipičnih regionalnih kultura. Takvu tradicionalnu glazbu vezanu za različite gradove i različite kulture, nakon nastupa Klape Kaše,  izvodit će i  Ibrica Jusić 7. kolovoza, gosti iz Boke Kotorske u amfiteatru na Srđu 8. kolovoza, potom Amira Medunjanin s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem Mladena Tarbuka 10. kolovoza, mađarski violinski virtuoz Roby Lakatos s ansamblom, dok će najljepše francuske šansone izvesti Tereza Kesovija u ljetnikovcu Skočibuha 19. kolovoza.

Ulaznice su dostupne online na www.dubrovnik-festival.hr te na blagajnama Igara u Festivalskoj palači, na Stradunu, u Multimedijalnom centru Visia te u Kulturno-informativnom centru u Luži.  Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije i ove godine ostvaruju popust od 30% pri kupnji ulaznica na navedenim prodajnim mjestima za sve programe u sklopu Igara.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja