Srijeda, 22. siječnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

PREMIJERA KONTROVERZNIH “ELEMENTARNIH ČESTICA”: „Ovo je predstava o čovjeku“

21.07.2015.


Prva dramska premijera 66. Dubrovačkih ljetnih igara prema romanu „Elementarne čestice“ kontroverznog Michela Houellebecqa, u režiji Ivice Buljana i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, održana je u sinoć, 20. srpnja na tvrđavi Lovrjenac. „Čestice“ su na programu Igara još tri večeri, 21., 22. i 23. srpnja s početkom u 21:30 sati.
 

„Elementarne čestice“ nagrađivani je roman kontroverznog francuskog pisca i pjesnika Michela Houellebecqa objavljen 1998. godine, te od tada mnogo puta uprizoren u više europskih zemalja, uključujući Njemačku, Francusku i Španjolsku, a sada i Hrvatsku. Roman,  pisan sirovim i brutalnim jezikom, nenadmašan u pogađanju bolnih mjesta i razotkrivanju same srži ljudskosti, smatra se svojevrsnim esejem o kraju povijesti i potpunoj dekadenciji suvremenog društva. Junaci romana, pasivni i emocija lišeni Michel (Stipe Kostanić)  i njegov polubrat, erotoman Bruno (Marko Mandić) simboli su dvije krajnosti suvremenog čovjeka i zapadne civilizacije. Seljenjem predstave iz Kupara, što je bila prvotno najavljena lokacija, koncept predstave je promjenjen i prilagođen novome prostoru. „Čestice“ na Lovrjencu tako su predstava smještena između performansa i kabareta, koja se ne preporuča mlađima od 16 godina starosti. 

Ivica Buljan ugledni je hrvatski i europski kazališni redatelj, a trenutno i ravnatelj Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Režirao je diljem Europe i van nje, u Sloveniji, Litvi, Francuskoj, Mađarskoj, Portugalu, Belgiji, Rusiji, Crnoj Gori, Obali Bjelokosti, Italiji i Srbiji, dok su mu predstave gostovale na važnim međunarodnim festivalima, no ovo je njegova prva suradnja s Dubrovačkim ljetnim igrama. 

Buljan je „Čestice“ postavio prema adaptaciji Velimira Grgića. Dramaturgiju potpisuje Robert Waltl, scenografiju Aleksandar Denić, kostimografiju Ana Savić Gecan, dizajn svjetla Elvis Butković, autor glazbe je Mitja Vrhovnik Smrekar, asistent redatelja Paolo Tišljarić te asistentica kostimografkinje Anamarija Filipović Srhoj. Dramski ansambl predstave čine: Marko Mandić, Senka Bulić, Stipe Kostanić, Hana Selimović, Lucija Šerbedžija, Zoran Prodanović Prlja, Jelena Miholjević, Marko Cindrić, Miki Solus, Mada Peršić, Paško Vukasović, Karlo Mrkša.
Premijera predstave „Elementarne čestice“ na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama dio je  programa Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja