Subota, 6. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župa info /    Sve vijesti iz rubrike info

FOTOGALERIJA: Biskup Vukšić u Mandaljeni: Obraćenje nije događaj, već proces!

22.07.2015.


Župa sv. Marije Magdalene u Mandaljeni danas, u srijedu 22. srpnja, svečano proslavlja blagdan svoje nebeske zaštitnice. Središnje jutarnje misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je vojni ordinarij u BiH mons. dr. Tomo Vukšić.

 

Biskup Vukšić je u propovijedi kazao za sv. Mariju Magdalenu da je „apostol apostola“, tj. ona koja je prva navijestila apostolima radosnu vijest o Isusovom uskrsnuću. Citirajući rane kršćanske pisce nazvao ju je i "evanđelisticom" s obzirom da je usmeno izrekla evanđelje. Kazavši da je ona „zaštitnica svih propovjednika“, podsjetio je vjernike da zadaća propovijedanja nije „rezervirana“ samo za svećenike, već i za svakog vjernika, jer svatko je dužan svojim životom propovijedati, zaključivši da je zbog toga Marija Magdalena zapravo svačija zaštitnica, ali kazavši da ona „nije samo primjer, već i izazov u naviještanju Radosne vijesti“. Istaknuo je da nju najbolje opisuju tri pojma: tražiti, naći i naviještati. „Tradicija u njoj vidi grešnicu koja traži Boga, obraća se i nalazi ga u Isusu, te tog uskrslog Isusa navješćuje svima“, kazao je biskup Vukšić, istaknuvši da je to zadaća i svakog vjernika, jer i „mi tražimo Boga, uvjereni da ćemo ga naći ovdje na oltaru; pred vratima crkve ostavljamo svoje grijehe poput Marije Magdalene; svaka misa je utjelovljenje i zato ovdje nalazimo Boga, a pred nama je zadaća da izlaskom kroz crkvena vrata navješćujemo tog Boga“. Govoreći o obraćenju istaknuo je da ono „nije događaj, već proces“. Upitao se i traže li vjernici Boga na pravi način i na pravom mjestu, istaknuvši potrebu da se poput Marije Magdalene „svoje lice okrene prema licu Božjem“.

 

Pjevanje je animirao Zbor župe sv. Marije Magdalene, a župnik don Vilim Petrović je pozdravio i zahvalio svim okupljenim vjernicima, svećenicima, te predvoditelju ovog misnog slavlja. Nakon mise uslijedilo je čašćenje relikvija sv. Marije Magdalene. 

 

Proslava blagdana nastavlja se i večeras kada misu u 19.30 predvodi svećenik Kotorske biskupije don Benjamin Petrović, a pjesmom će je animirati Zbor mladih Dubrovačke biskupije. Poslije večernje mise djeca će izvesti igrokaz koji prikazuje život sv. Marije Magdalene.

 

Šime Zupčić

Najčitanije (7 dana)

Javni natječaj za zakup javnih površina na lukobranu u Mlinima
Jadrolinja će Gradu Dubrovniku uputiti prijedlog za povezivanje Elafita modernim brodom
Stožer: Na jugu Hrvatske nitko nije u samoizolaciji zbog korone


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja