Petak, 29. svibnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Jadranski župani s ministrom turizma o paketu turističkih zakona

23.07.2015.


Župan Nikola Dobroslavić u Zadru je na sastanku župana Jadranske Hrvatske s ministrom turizma Darkom Lorencinom i njegovim pomoćnikom Davorom Ižakovićem razgovarao o prijedlozima izmjena paketa turističkih zakona te zakona o pomorskom dobru.


 

 

Župan Dobroslavić na sastanku je ponovio primjedbe koje su župani Jadranske Hrvatske imali na predložene izmjene zakona- usprotivili su se hitnoj proceduri izmjene zakona smatrajući je nepotrebnom, ustvrdili su da prijedlozi ne slijede nacionalnu ni županijske strategije te da se turistička članarina centralizira u Ministarstvu turizma, istaknuli su da se umanjuje uloga turističkih zajednica županija te su se usprotivili najavljenom ukidanju malih turističkih zajednica. Tako je novim prijedlogom zakona u DNŽ najavljeno ukidanje više od pola turističkih zajednica. Župan Dobroslavić je u ime župana JH od ministra zatražio da se zakoni povuku i dorade.

 

 

Ministar Lorencin odgovorio je da je spreman razgovarati o navedenim primjedbama te je pristao na povlačenje iz hitne procedure većeg dijela turističkih zakona. Jedino je naglasio kako zbog smanjenja parafiskalnih nameta u hitnu proceduru mora ići zakon koji se odnosi na turističke članarine. Za ostale je primjedbe rekao da će ih razmotriti.

 

 

Za novim prijedlog Zakona o pomorskom dobru župani su se usuglasili da je on bolji od prethodna dva jer je uvažen veći broj primjedbi koje su uputili. No, smatraju da se još trebaju riješiti četiri stvari. Prva je da lučke uprave ostanu u nadležnosti županija, a ne da idu pod velike gradove. Župani su ostavili mogućnost da Županijske skupštine dopuste da gradovi preuzmu lučke uprave. Nadalje, župani traže da koncesioniranje ostane u nadležnosti županija, kao i sidrišta i privezišta u parkovima prirode. Kao zadnji prijedlog, župani su naveli da su spremni preuzeti dio posla koje im ministarstvo nudi, ali smatraju kako bi za to trebali dobiti i povećana sredstva. Stoga predlažu da se od koncesija na pomorskom dobru prihodi dijele na način da županije dobivaju po 40, a općine ili gradove te država po 30 posto.

 

 

Na sastanku se raspravljalo i o IPA ADRIATIC prekograničnim projektima te o prijedlogu zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja