Četvrtak, 28. ožujka 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župa info /    Sve vijesti iz rubrike info

FOTOGALERIJA: Sv. Ana na Brgatu: Svetost je zapovijed koju svi trebamo nastojati ispuniti, alternative nema!

26.07.2015.


Župljani župe sv. Ane na Brgatu svečano proslavljaju svoju nebesku zaštitnicu danas u nedjelju 26. srpnja, a jutarnje središnje euharistijsko slavlje u župnoj crkvi je predvodio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. dr. Miroslav Vidović.

 

 

 

Propovjednik je kazao da bez obzira na udaljenost od preko 2000 godina, i danas se vjernici „sa zahvalnošću i divljenjem spominju sv. Joakima i Ane i po njima slave Oca nebeskog koji je još jednom učinio svoj intervent u našu povijest, povijest našega spasenja“. No, naglasio je da „mi danas ne slavimo njihove rođendane, ne slavimo njihove godišnjice ili posebne uspjehe, ne slavimo niti posebna otkrića, mi danas slavimo njihovu vjernost, vjernost Bogu i vjernost njegovim obećanjima koja su se ostvarivala kroz njihovu svakodnevnu pobožnost, tj. svetost njihova života.“ Kazao je da niti suvremeni vjernik ne smije bježati od odgovornosti koju nosi kršćanki poziv, te se upitao što to znači „biti pobožan“, kazavši da se tu nalazi puno različitih odgovora i interpretacija, često pogrešnih, te „često mi pobožnost razvodnimo, onako kako nama paše“, navevši i neki promjere: „Tako npr. ispadne da nije nužno pobožno ići na nedjeljnu svetu misu jer mi se pobožno pomolimo ili pobožno 'platimo' misu, a zaboravljamo da je sveta misa jedina molitva za koju Gospodin kaže u imperativu 'Ovo činite meni na spomen'. Isto tako se pobožno ne ispovijedamo jer se eto mi sami pokajemo i riješimo to s Bogom na neki 'prečac način', a Gospodin daje ovlast apostolima, a preko njih svećenicima: 'Kojima otpustite grijehe otpuštaju im se, kojima zadržite grijehe zadržani su im. Isto tako pobožno živimo brak na probu, jer eto mi se pobožno volimo bez da smo pred Bogom od svoje ljubavi učinili zavjet koji Bog blagoslivlja. Isto tako pobožno izlijevamo svoju pobožnost samo prigodom, o Božiću oko bora, o Uskrsu bojeći jaja, bez da ulazimo u samu bit, u samu dubinu otajstva!“ Upitao se i jesmo li i dobra djela razvodnili i prilagodili svojim potrebama, smatramo li sebe dobrim ljudima ako tu i tamo damo koju kunu nekome tko je u potrebi, za Crkvu, za opće dobro, u prigodi katastrofa, požara, potresa, poplava, a u isto vrijeme ne razgovaramo sa svojom braćom i sestrama, sa svojim ukućanima, sa svojom rodbinom i susjedima. Kazao je da dok slavimo sv. Anu i druge svece „na osoban i poseban način treba i nama pred očima zasjati da smo i mi sami pozvani na svetost, jer svetost nije kategorija prošlih vremena, biti svet je zapovijed koju svi trebamo nastojati ispuniti“, naglasivši da alternative i drugog puta nema.

 

 

 

Župnik mr. don Robert Ćibarić je zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli da se ovo slavlje održi. Istovremeno, s obzirom da uskoro biskupovim dekretom preuzima novu župu, zahvalio je svojim župljanima za prethodnih šest godina službe. Okupljenima se obratio i generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Petar Palić koji je kazao župljanima da su kroz povijest, a tako i u nedavnom ratu, bili na prvoj liniji obrane, a danas su na neki način oni koji dočekuju one koji dolaze u ovu biskupiju, s obzirom da se nalaze na samoj granici. Posebno je zahvalio župniku Ćibariću za prethodnih šest godina službe na ovoj župi.  

 

 

 

Nakon mise uslijedila je procesija oko župne crkve s kipom sv. Ane. Još jedna misa slavit će i večeras u 19 sati. Slavlje je započelo već sinoć, u subotu 25. srpnja, koncertom klape Subrenum ispred župne crkve, koji je bio poklon Župe sv. Ane svim župljanima i štovateljima ove svetice.

 

 

Šime Zupčić

 

Najčitanije (7 dana)

PU dubrovačko-neretvanska zapošljava u više odjela, provjerite uvjete
POTPISANO: Kreće rekonstrukcija župske škole
Grofovi obnovili hrvatsku zastavu na stijeni poviše Komolca


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja