Subota, 6. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Konavle:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Konavle info    |   Konavoski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Konavle / Konavle info /    Sve vijesti iz rubrike info

Konavoski vez zaštićen kao hrvatsko kulturno dobro

30.07.2015.


Konavoski vez postao je hrvatsko nematerijalno kulturno dobro, odlučilo je Ministarstvo kulture RH. Time je zaštićena i njegova budućnost, jer će se, po strogim pravilima, provoditi mjere očuvanja koje se odnose na prenošenje znanja, edukacije u smislu umijeća kao i edukacije koje se odnose na istraživački dio i širenje znanja o samom konavoskom vezu.  
Postupak dokazivanja da izrada konavoskog veza zaslužuje status nematerijalnog kulturnog dobra trajao je nešto više od godinu dana. Nositelji projekta, Antonia Rusković Radonić i AR Atelier, Matica Hrvatska ogranak Konavle, Muzeji Konavle, KUD Ćilipi, KUD Stjepan Radić te osnovne škole Gruda i Cavtat, uspjeli su osigurati da se zaštiti umijeće izrade, što je puno bolje za očuvanje veza u budućnosti, nego da se zaštitilo samo 'mrtvo' povijesno tkivo. 

 

„Ovom će zaštitom, vjerujem, biti lakše provoditi programe u lokalnoj zajednici, a i doći do sredstava za njih. Moramo raditi na opstanku konavoskog veza kao rukotvorstva sa strogo zadanim pravilima i svojim specifičnim uzorcima. Nalazimo se u vremenu u kojemu se vrlo malo veze, a i to što se veze je uglavnom za potrebe izrade suvenira. Tržište koje je prepuno jeftinih uvoznih suvenira smanjuje cijenu domaćim rukotvorinama, pa žene vezu što manje, a sve utkanice koje koriste nazivaju konavoskim vezom, pa se iz ponuđenog potpuno izgubila točna informacija o tome što konavoski vez ustvari jest. Razlika između pojma konavoski vez u prošlosti i ovoga što je danas u ponudi je tolika da se jedva nalaze zajedničke osobine“ – rekla je Antonia Rusković Radonić.

 

Treba, dakle, raditi na pravilnoj popularizaciji i jačati svijest o tome što je točno konavoski vez. Ljude treba upoznati s njegovom povijesti, osvijestiti im njegovu vrijednost, naučiti ih pravilno čuvati blago koje imaju u svojim kućama i na taj način vezu osigurati život!

Najčitanije (7 dana)

Javni natječaj za zakup javnih površina na lukobranu u Mlinima
Jadrolinja će Gradu Dubrovniku uputiti prijedlog za povezivanje Elafita modernim brodom
Stožer: Na jugu Hrvatske nitko nije u samoizolaciji zbog korone


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja