Utorak, 29. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

„Dubrovački intermezzo“ slikara Josipa Škerlja u atriju Sponze

15.08.2015.


Izložba slikara Josipa Škerlja pod nazivom „Dubrovački intermezzo“ bit će otvorena u sklopu popratnog programa 66. Igara, u nedjelju, 16. kolovoza u 21:00 sat u atriju palače Sponza.

 

 

 

Josip Škerlj rođen je 1941. godine u Dubrovniku, a slikarstvo je diplomirao 1965. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Otona Postružnika. Po povratku u Dubrovnik, sve do umirovljenja 2006. godine, bavio se pedagoškim radom, a osim slikanja piše prozu i poeziju. Do danas je izlagao na stotinjak samostalnih izložaba i bio sudionikom brojnih likovnih kolonija i grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je niza nagrada i priznanja, a odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. O njegovom je radu snimljeno nekoliko dokumentarnih emisija i napisana monografija autora Antuna Karamana.

 

 

 

Evocirajući motive iz ranijih razdoblja i dopunjavajući ih novima, Škerlj je započeo i smisleno zaokružio ciklus najosobnije mu teme – Dubrovnika „ljubavnika“. Ovaj je Intermezzo umetak koji zakratko prekida niz događaja u životu Grada; pogled na trenutke između dva koraka po Stradunu, dva bata na zvoniku, dva poljupca među stupovima Sponze ili dva srha s Onofrijeve fontane. Poput fotona, Dubrovnik mijenja svoja svojstva kada zna da ga promatramo. Iako Josipa Škerlja prvenstveno povezujemo s figurama u igri, sviračima, ljubavnicima i nadrealnim provokacijama, on je u jednakoj mjeri i vedutist. Gotovo da nema ni jednog očišta iz kojega nije slikao Grad, svladavši sve poglede koji su prije zanimali druge slikare, a onda pronašavši vlastite točke iznutra i izvana iz kojih je gledao Dubrovnik, tog svog ljubavnika. Ova izložba nije nikakva rekapitulacija; ona je Dubrovnik koji buja od života, stoji u predgovoru kataloga izložbe koji potpisuje Marin Ivanović, koji je i autor postava izložbe.

 

 

 

Izložba u Sponzi prikazat će ukupno 22 rada, uglavnom u tehnici akrila i kolaža na platnu, a moći će se razgledati sve do zatvaranja Igara, 25. kolovoza u atriju palače Sponza.  

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja