Srijeda, 22. siječnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Dodjelom Nagrade Orlando i koncertom svečano zatvorene 66. Igre

26.08.2015.


66. Dubrovačke ljetne igre zatvorene su ispred crkve sv. Vlaha sinoćnjim koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Zoltána Kocsisa, s prošlogodišnjim dobitnicima Nagrade Orlando Hrvatskim baroknim ansamblom te sopranisticom Monikom Cerovčec. Koncertu je prethodila svečana dodjela Nagrada Orlando za najbolja ostvarenja u dramskom i glazbenom programu, a ovogodišnji laureati su mladi dubrovački glumac Nikola Baće te njemački Kvartet Henschel.

 

 

 

Nagradu Orlando, koju na Igrama tradicionalno dodjeljuje Hrvatska radiotelevizija, Nikola Baće dobio je za ulogu Vuka Konavljanina u „Na taraci“, trećem dijelu „Dubrovačke trilogije“ Iva Vojnovića premijerno prikazanoj 9. kolovoza, u režiji Staše Zurovca. Ocjenivački sud za dramski program, u sastavu Željka Turčinović, Hrvoje Ivanković i Davor Mojaš, svoju odluku obrazložili su Baćinom svježom, sugestivnom te govorno i psihološki iznijansiranom kreacijom te nadom u neki novi naraštaj umjetnika koji će znati, htjeti i moći dostojno prezentirati amblematska djela dubrovačke dramske zaostavštine, koji je ovaj mladi glumac svojom izvedbom pružio. Kvartet Henschel nagradu za najbolje glazbeno dostignuće zaslužio je koncertom u Kneževom dvoru na kojem je maestralno izveo djela Haydna, Schulhoffa i Dvořáka. Bio je to jedan od najviših umjetničkih dosega u sveukupnoj glazbenoj povijesti Dubrovačkih ljetnih igara, kazali su u svojoj odluci članovi ocjenivačkog suda za glazbeni program Dubravko Detoni, Miljenko Jelača i Sanja Dražić. Nagradu Orlando je Nikoli Baći uručio glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman, dok će Kvartetu Henschel Orlando biti uručen naknadno.

 

 

Na koncertu koji je uslijedio izvedena je Bachov peti Brandenburški koncert u D duru, uvertira Wagnerove opere Majstori pjevači, pjesme Claudea Debussyja u orkestraciji Zoltána Kocsisa te Dvořákova Osma simfonija u G-duru. Na samoj kratkoj ceremoniji zatvaranja poslije koncerta, Boris Svrtan i Nikola Baće izveli su ulomak gospara Lukše i Vuka iz trećeg dijela „Dubrovačke trilogije“, a zastava Libertas iščekuje ponovno podizanje dogodine.

 

 

66. Igre okupile su gotovo 2000 umjetnika iz cijelog svijeta koji su u 47 dana na 15 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika izveli 75 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih, filmskih i likovnih programa. Ove godine zabilježen je porast od 10.05 % u prodaji ulaznica putem interneta u odnosu na prošlu godinu, kao i porast agencijske prodaje. Veliki interes domaćih i stranih medija rezultirao je s gotovo 2000 medijskih objava, dok se u press uredu akreditiralo 246  predstavnika domaćih i stranih medija. Od 1. srpnja do 24. kolovoza po priznatoj metodologiji „Google Analytics“ zabilježeno je 33.000 jedinstvenih posjetitelja.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja