Utorak, 19. ožujka 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Župan u Luxembourgu o pravnom okviru za prekograničnu suradnju

02.09.2015.


Župan Nikola Dobroslavić u funkciji Izvjestitelja Odbora regija EU na temu „Jačanje prekogranične suradnje-potreba za boljim pravnim okvirom?“ sudjeluje na bilateralnom sastanku s delegacijom luksemburškog predsjedništva Vijeća Europske unije  u Luksemburgu.

 

Luksemburško predsjedništvo evidentiralo je brojne prepreke koje otežavaju još uspješniji razvoj prekogranične suradnje. Rješenje vide u boljem pravnom okviru, s naglaskom na novom zakonskom alatu koji bi usvojila EU i kojim bi se pograničnim područjima osigurao poseban status, uključujući i mogućnost donošenja vlastitih propisa.

 

Predsjedništvo je zatražilo od Odbora regija EU mišljenje na ovu temu, dok je glavna uloga dokumenta Mišljenje, koje je u ime Odbora izradio i predstavlja župan Dobroslavić, izdati preporuke o načinu na koji EU treba uobličiti svoju politiku i zakone. Usvajanje Mišljenja se očekuje na plenarnom zasjedanju Odbora regija EU u Bruxellessu 12-14. listopada 2015. godine.

 

Predsjedanje Europskom unijom Luksemburg je započeo 1. srpnja i traje do 31. prosinca 2015. godine. Program rada Predsjedništva zasniva se na sedam naslova: poticanju ulaganja za jačanje rasta i stvaranje novih radnih mjesta; jačanju socijalne dimenzije EU-a; upravljanju migracijskim tokovima, obuhvaćajući slobodu, pravdu i sigurnost; oživljavanju jedinstvenog tržišta usmjeravanjem na digitalnu dimenziju; postavljanju konkurentnosti EU-a u globalni i transparentni okvir; promicanju održivog razvoja te jačanju nazočnosti EU-a na svjetskoj sceni.  

 

Najčitanije (7 dana)

Jak potres s epicentrom u Crnog Gori, uslijedili manji
Krstičević: Dubrovnik će dogodine grcati u smeću, Franković: Prstiće dalje od našeg grada
SLAGANJE LISTA: SDP-ovci strahuju da će im Centar uzeti previše saborskih fotelja


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja