Utorak, 11. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Župani jedinstveni: Novi zakon će dovesti u pitanje razvojne projekte

01.09.2015.


Zamjenica župana Marija Vučković u Karlovcu je sudjelovala na 38. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na kojoj se razgovaralo o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koji bi, ukoliko bude usvojen, za dio županija mogao značiti osjetno manje prihode.

 

 

Udio županija u prihodima od poreza na dohodak, prema predloženim izmjenama, smanjio bi se sa 16,5 posto na 12 posto, a k tome im se predviđa ukidanje pozicije za pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije.

 

 

„Ministarstvo financija ovim prijedlogom zakona udara na građane koji žive u najsiromašnijim hrvatskim županijama. Svatko tko ovoj državi i njenim građanima želi dobro prvo bi inzistirao na reformi središnje vlasti koja je stvarni problem, a ne arbitrarno dijelio novac određenim općinama i gradovima prema nejasnim kriterijima. Svi građani Hrvatske, a ne samo stanovnici najvećih gradova, zaslužuju jednako kvalitetno školstvo i zdravstvo te jednako sigurne prometnice. Oduzimanjem prilike za razvoj, država neizravno poručuje građanima da se presele iz pojedinih dijelova države“, istaknuo je Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

 

 

Svi župani su jedinstveni u stavu da podržavaju povećavanje prihoda općina i gradova s brdsko-planinskih područja, ali ne nauštrb županija te je sukladno tome upućen i zajednički prijedlog članka 45. spomenutog zakona. Naime, predloženim zakonskim izmjenama povećali bi se ukupni prihodi 35 jedinica lokalne samouprave s brdsko-planinskih područja razvrstanih u III. i IV. skupinu prema indeksu razvijenosti, dok bi županije na čijem se području one nalaze, na godišnjoj osnovi ostale „kraće“ za 58,1 milijuna kuna.

 

 

Okupljeni su se složili da će županije, ukoliko se ovaj scenarij ostvari, zbog pada prihoda biti primorane smanjivati ili čak ukidati pojedine projekte od kojih su mnogi u funkciji jačanja gospodarskog i cjelokupnog razvoja upravo općina i gradova na brdsko-planinskim i/ili potpomognutim područjima što bi za posljedicu imalo dodatno povećanje razlike u razvijenosti između pojedinih dijelova Hrvatske.

 

Najčitanije (7 dana)

U Župi korištena lažna novčanica od 1000 kuna
Novi slučaj zaraze koronom u Župi dubrovačkoj
U DNŽ 41 posto noćenja i 50 posto turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja