Utorak, 7. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Sastanak Savjeta za vinarstvo i vinogradarstvo

03.09.2015.


Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić održao je sastanak Savjeta za razvoj vinarstva i vinogradarstva Dubrovačko-neretvanske županije, na kojem je bilo riječ o aktualnim temama i problematici ove važne djelatnosti u Županiji.

 

Razgovaralo se, između ostalog, o procedurama za zaštitu oznake izvornosti i mogućnostima za vinogorja Dubrovačko – neretvanske županije te o reaktiviranju Udruge vinara i vinogradara, u svrhu osiguravanja dodatnih sredstava za ovu granu poljoprivrede iz EU fondova. Predstavljene su i daljnje aktivnosti vinskog festivala Dubrovnik FestiWine te njegov koncept za iduću godinu.

 

Članovi Savjeta čuli su i novosti vezane uz projekt ''Kreiranje nove marke vina na bazi grožđa plavca malog'', a sastanku Savjeta prethodio je radni sastanak na ovu temu s predstavnicima poljoprivrednih zadruga s Pelješca. Naime, projekt je započet sukladno smjernicama iz Strategije razvoja vinogradarstva i vinarstva, a završena je njegova prva faza provedbe u kojoj je pokrenuta probna proizvodnja kvalitetnog vina na bazi plavca malog te su  kroz brojna ispitivanja i evaluacije stručnjaka izabrana četiri uzorka za daljnje ispitivanje tržišta.

 

Projekt se nastavlja u drugoj fazi provedbe u kojoj će i dalje sudjelovati pet poljoprivrednih zadruga s poluotoka Pelješca s kojima će Županija  potpisati sporazume o suradnji. U drugoj fazi provest će se aktivnosti dizajna i izrade zajedničke etikete i boce te ostale pripremne radnje kako bi vino bilo spremno za tržište. Očekuje se kako će iz ovogodišnje berbe na tržište biti stavljena nova robna marka kvalitetnog vina na bazi plavca malog u količini od 50 – 60 tisuća butelja.

 

Na sastanku Savjeta podneseno je i izvješće o proglašenoj elementarnoj nepogodi uslijed požara, u kojima je stradalo i puno vinograda te mogućnostima njihove obnove kroz Mjeru 5 ruralnog razvoja.

 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja