Subota, 16. siječnja 2021.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Konavle:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Konavle info    |   Konavoski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Konavle / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Prevlaka se priprema za prihvat pet tisuća izbjeglica dnevno

25.09.2015.


U petak ujutro su počeli radovi na uređenju bivšeg vojnog kompleksa na polutoku Prevlaka kako bi ti objekti pripremili za smještaj emigranata i izbjeglica. Na terenu su ekipe Hrvatskih cesta, Vodovoda i Elektrojuga s ciljem pripreme infrastrukturnih uvjeta kako bi se osigurao dnevni prihvat od tri do pet tisuća izbjeglica s Bliskog Istoka. U taj projekt uključene su sve nadležne službe na svim razinama.

 

 

 

 

Iako službenih potvrda nema da će izbjeglički val krenuti preko Crne Gore preko dubrovačkog područja, za očekivati je da ni jug Hrvatske neće biti mimoiđen. Prije nekoliko dana sociolog dr. Anđelko Milardović za Slobodnu Dalmaciju je izjavio kako se očekuje da će u u iduće tri godine u Europu doći 5 milijuna izbjeglica pa je vrlo moguće da će se, pogotovo s dolaskom zime aktivirati tzv. jadranska ruta, kojom bi izbjeglice u Hrvatsku počele stizati morem, dakle na jug Hrvatske.

 

 

 

 

– Ako Turska da zeleno svjetlo da dva milijuna izbjeglica iz Sirije mogu slobodno na Zapad, nastat će stampedo. Osim toga, ne treba odbaciti ni mogućnost da se, dolaskom zime, aktivira nova, jadranska ruta, kojom bi izbjeglice u Hrvatsku počele stizati morem. U tom bi slučaju Lastovo moglo postati hrvatska Lampedusa, smatra Milardović.

 

 

 

 

Kako donosi Slobodna Dalmacija, ako izbjeglice u RH budu  pristizale iz BiH, bez obzira gdje uđu, izbjeglice bi pristizali u Hrvatsku u dva moguća pravca. Glavni bi išao na dolinu Neretve, a drugi preko istočne Hercegovine na sela Dubrovačkog primorja, preko prijelaza Imotica, te od sela Ravnoga na Čepikuće. Južni krak bi preko Trebinja išao na granični prijelaz Ivanjica.

 

 

 

 

Međutim, pretpostaviti je da će im biti interesantnija dolina Neretve s poprilično otvorenom kopnenom granicom. Uz već postojeće granične prijelaze, otvoren put izbjeglicama bi bio linijom Dračevo - Borut - Dobranje (RH) - Metković ili Doljani - brdo Predolac - Metković.

 

 

Inače, prate se svi relevantni izvori i kretanju izbjeglica, pa i internet-stranice na kojima se dopisuju izbjeglice, gdje se već najavljuje da ukoliko mađarske granice ostanu zatvorene te zbog lošeg vremena, da se upute tzv. južnom rutom iz Grčke prema Hrvatskoj i BiH.

 

 

Podsjetimo, prije nekoliko dana gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak održali su zajedničku konferenciju za novinare najavivši pripreme trebinjskog područja za dolazak izbjeglica. 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja