Četvrtak, 4. ožujka 2021.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Konavle:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Konavle info    |   Konavoski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Konavle / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Dubravka Šuica u Europskom parlamentu: Zaštiti i vez iz Konavala

06.10.2015.


Zastupnici Europskog parlamenta raspravljali su na plenarnoj sjednici o mogućnosti proširivanja oznake zemljopisnog podrijetla Europske unije i na nepoljoprivredne proizvode. U raspravi je sudjelovala i voditeljica hrvatske EPP delegacije Dubravka Šuica s obzirom da tradicionalni europski, a samim time i hrvatski proizvodi koji su nastali na bazi tradicionalnog znanja i tehnika čine dio kulturne baštine i bitan su element osiguranja rasta gospodarstava.

 

 

"Od poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla dobila je neretvanska mandarina, istarski pršut, baranjski kulen, ali odnedavno i lički krumpir. Kada je riječ o nematerijalnoj kulturnoj baštini osim bračkog kamena, paške čipke, slavonskog zlatoveza bilo bi lijepo u toj skupini vidjeti i konavoski vez iz okolice Dubrovnika, a još je važnije podržati male poduzetnike. Neke projekcije govore da bi se tako stvorilo više od četiri milijuna radnih mjesta", istaknula je Šuica.

 

 

Povjerenica Europske komisije Vera Jurova pozitivno se izrazila o ovom izvješću te je kazala kako će Komisija pomno razmotriti prijedlog Europskog parlamenta jer tu se radi o raznim obrtima od keramike, mramora, tapiserija, čipke, glazbenih instrumenta te niza drugih proizvoda koji su specifični u određenim regijama, a nije im dovoljno priznata autentičnost na europskoj razini.

 

 

Vrijedi istaknuti da je nematerijalna baština izravno povezana s lokalnim načinima života, osobito u ruralnim područjima, a pomoći će povećati ukupnu privlačnost područja, očuvanju lokalnih identiteta i promicati njihovu posebnost, kao i pogodnosti za turizam, kulturu, zapošljavanje i trgovine. 

Najčitanije (7 dana)

ŽUPKA: Pozivamo Kleškovića da bar jednom zauzme stav i inicijativu
ŽUPKA odgovara Kleškoviću: Tek nakon našeg priopćenja ste odreagirali...
EPIDEMIOLOŠKE MJERE U ŽUPI: Općina on line


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja