Nedjelja, 5. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Župan Dobroslavić i izaslanstvo Hercegovačko-neretvanske županije: Kako zaustaviti poplave

06.12.2015.


Župan Nikola Dobroslavić održao je radni sastanak s izaslanstvom Hercegovačko-neretvanske županije predvođenim predsjednikom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenkom Hercegom. 

 

 

 

Sastanku su nazočili i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije Donko Jović, direktor Agencije za vodno područje Jadranskog mora Damir Mrđen, načelnik općine Čapljina Smiljan Vidić, direktor Hrvatskih voda za VGO Split Mirko Duhović, zamjenica župana Marija Vučković, načelnik općine Kula Norinska Nikola Krstičević, pomoćnik pročelnika odjela za komunalne poslove, promet i veze Silvio Markota te voditelj projekata Metković d.o.o. Mario Bukmir.

 

 

 

Županija je inicirala sastanak na temu prekogranične suradnje u cilju ubrzanja izgradnje cjelovitog sustava obrane od poplave desne obale Neretve. Naime, objekti obrane od poplave se na području Metkovića grade dogovorenom dinamikom nakon izbora novog izvođača, dok se dio sustava kojeg je potrebno izgraditi na područje Općine Čapljina još uvijek nije počeo graditi. Na sastanku je gradonačelnik Čapljine Vidić izvijestio nazočne o poduzetim aktivnostima u svrhu rješavanja potrebne projektno-tehničke dokumentacije i ishođenja potrebnih suglasnosti, te je iskazano zadovoljstvo postignutim, uz napomenu da se očekuje brzo potpisivanje ugovora s Hrvatskim vodama.

 

 

 

Nazočni predstavnici lokalne i područne samouprave u prekograničnom području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te predstavnici tijela za upravljanje vodnim resursima razgovarali su i o zajedničkim problemima i projektima vodoospkrbe i odvodnje, zaštiti izvorišta i mogućnostima prekogranične suradnje putem očekivanog novog programa IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora.

 

 

 

Posebna tema sastanka bila je i realizacija projekta Gornji Horizonti, kojeg realizizra Elektroprivreda Republike Srpske, unatoč odbačenoj Studiji utjecaja na okoliš HE Dabar od strane hrvatskih članova povjerenstva za procjenu, odnosno, unatoč potpisanim multilateralnim i bilateralnim konvencijama i ugovorima koji obvezuju obje zemlje na suradnju u realizaciji projekata koji mogu utjecati na stanovništvo i područje u prekograničnom području. Istaknuta je bojazan za temeljne gospodarske grane dviju županija, te je jednoglasno zaključeno kako će obje županije zajedno tražiti od svih nadležnih tijela Hrvatske i Bosne i Hercegovine primjenu multilateralnih i bilateralnih sporazuma, te uključivanje predstavnika županija u problematiku Gornjih Horizonata.

 

 

 

Pored vodnog gospodarstva koje je bilo središnja tema sastanka, razgovoralo se i drugim zajedničkim interesima i projektima poput izgradnje koridora Vc, razvijanju turizma u jadranskom zaleđu, suradnji razvojnih agencija Dunea i Redah. Također, zaključeno je da će se suradnja između ove dvije županije nastaviti, a domaćin idućeg sastanka biti će Hercegovačko-neretvanska županija.

 

 

 

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije je, ujedno, u ovoj prigodi čestitao županu Nikoli Dobroslaviću na izboru za predsjednika Jadransko-jonske makroregije.

 

Najčitanije (7 dana)

Mladić iz Župe ima koronu
KAKVOĆA MORA: Srebreno tek zadovoljilo uvjete
KORONA: Nema novih slučajeva, 162 osobe u samoizolaciji


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja