Nedjelja, 26. siječnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Parnice o ništavosti ženidbe kraćim postupkom moguće i u Dubrovniku

23.12.2015.


Polazeći od potreba Dubrovačke biskupije, osobito one koja se ukazala stupanjem na snagu Apostolskog pisma pape Franje u obliku motu proprija „Blagi sudac Gospodin Isus“ kojim su reformirani kanoni Zakonika kanonskog prava za proglašenje ništavnosti ženidbe i kojima je uveden kraći postupak pred biskupom, dubrovački je biskup mons. Mate Uzinić u ponedjeljak 21. prosinca održao sastanak s crkvenim pravnicima na području Dubrovačke biskupije i ovlastio ih za provođenje takvih parnica.

 

 

Sastanku su prisustvovali mr. don Robert Ćibarić koji je imenovan sudskim vikarom i sucem istražiteljem i/ili prisjednikom u parnicama, mons. dr. Pero Pranjić koji je imenovan prisjednikom u takvim parnicama, mr. don Bernardo Pleše kao promicatelj pravde i branitelj veze Dubrovačke biskupije, te Šime Zupčić koji će u postupcima vršiti službu bilježnika.

 

 

Na navedenom sastanku određeno je da će se u Dubrovniku rješavati parnice koje zadovoljavaju uvjete za kratki postupak, a dva su temeljna uvjeta: da su zahtjev podnijele obje strane, ili da ga je podnijela jedna strana uz suglasnost druge, te da je riječ o slučaju u kojem je činjenice jednostavno utvrditi, te time i u skraćenom postupku donijeti rješenje. Ostale parnice o ništavosti ženidbe redovitim putem vode se pred Crkvenim interdijecezanskim sudom prvog stupnja u Splitu, koji je mjerodavan za Dubrovačku biskupiju.

 

A.T.

 

Najčitanije (7 dana)

Kako povezati Dubrovnik na mrežu autocesta hrvatskim teritorijem
KONAVLE: Poziv na besplatne treninge juda, stolnog tenisa i košarke
Noć muzeja u Konavlima


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja