Ponedjeljak, 24. veljače 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Proglas ovogodišnje Feste svetog Vlaha

13.01.2016.


"Zdravo Sveče, Bogu mio,/ koga je višnji još od vika/ braniteljem odredio verna grada Dubrovnika," stihovi su dubrovačkog pjesnika iz 17. stoljeća Junija Palmotića koji stoje na Proglasu Feste sv. Vlaha 2016. godine.

 

U proglasu se podsjeća da je prošlo već 1700 godina od slavnog mučeništva i smrti sebastskoga biskupa, a njegov zagovor pred Svevišnjim i dalje prati puk i štovatelje sv. Vlaha: "Ne obazire se na naše ljudske slaboće i duše nam milosrdno svojim blagoslovom krijepi".

 

Pozivajući puk na Festu u proglasu se spominje i obnovljena crkva sv. Vlah: „Obnovljena i blistava Parčeva crkva s nestrpljenjem zove sve nas vjerne na triduo uoči Feste, da bismo kako preci naši, već stoljećima, na Kandeloru poslušali Laus, razvili barjak i pred oltar Njegov kleknuli svi. Pođimo u Gospe na vespere i uputimo Mu smjerne molitve!"

 

U obraćanju cijelom puku Dubrovačke biskupije poziva ga se da otvori svoje "skrinje i baule", da se "intona" kao i dosad, te s barjacima crkava i bratovština dođe na Festu jer "sveti Vlaho čeka na vratima svoga Grada, s istoka i zapada."

 

"U Godini milosrđa i Godini svetoga Vlaha, neka naš veliki mučenik kršćanski pomogne svoje štovatelje, usliši im molitve i bude milostiv kako bi ljubavlju i milosrđem Gospodnjim ispunili svoje živote, a vrata svoga doma i svoga srca otvorili svima potrebitima.Živio sveti Vlaho!," ističe se na kraju.

 

Proglas Feste, uz dubrovačkog biskupa mons. Matu Uzinića i rektora crkve sv. Vlaha mons. Tomu Lučića potpisuju ovogodišnji festanjuli – svetkovnici kapetan Zvonimir Cetinić i obrtnik Ante Pavlović.

 

Festanjuli će ovih dana proglas i program Feste raznositi po župama Dubrovačke biskupije pozivajući osobno župnike da dođu s vjernicima na Festu.

 

Angelina Tadić

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja